Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 jun 2018 16:35 

Versterkte controles op de aanwezigheid van fipronil in eieren


Het Voedselagentschap heeft na het fipronilincident van de zomer van 2017 een actieplan opgesteld om de efficiënte verwijdering van fipronilresten op de Belgische legkipbedrijven te controleren.

In 2018 waren alle analyses, die het FAVV in de pluimveesector voor fipronil in eieren heeft uitgevoerd, conform (400 stalen). Het actieve toezicht wordt verdergezet om een veilige eiproductie te garanderen in België.
 
In 2018 zijn in België alle leghenbedrijven met eieren gecontroleerd op fipronil en andere residuen van biociden. Alle resultaten waren in orde.
Gisteren, dinsdag, hebben de Duitse autoriteiten Nederlandse eieren van de markt gehaald na het vaststellen van een fipronilgehalte boven de Europese norm. Vorige vrijdag had het FAVV reeds contact opgenomen met de Nederlandse en Duitse autoriteiten om garanties te krijgen dat deze eieren niet op de Belgische markt zijn beland. Vandaag, woensdag, heeft het Voedselagentschap de bevestiging gekregen dat deze eieren inderdaad niet naar België zijn verhandeld. Alle elementen wijzen er dus op dat de eieren op de Belgische markt nog steeds in orde zijn.
 
Na de vaststelling in Duitsland, heeft het FAVV aan de beroepssectoren die met eieren werken (bedrijven, transformatie, distributie) gevraagd om te blijven toezien op de veiligheid van hun producten en grondstoffen en in het bijzonder van eieren afkomstig uit Nederland. Het FAVV volgt de resultaten daarvan nauwgezet op.
Bovendien zet het Voedselagentschap zijn actieve monitoring van de eieren op de Belgische markt verder. Het besteedt daarbij bijzondere aandacht aan eieren afkomstig uit Nederland.
 
Het FAVV zal ervoor blijven zorgen dat de eieren op de Belgische markt veilig zijn. Door zijn verhoogde toezicht op de eiproductie, kan het Voedselagentschap bevestigen dat het verwijderen van fipronil op de Belgische leghenbedrijven efficiënt is gebeurd. Elke consument moet eieren kunnen eten die 100% in orde zijn, en het is net hierover dat het Agentschap waakt door haar controles en door proactief te werken. Het bevraagt daarbij herhaaldelijk de sectoren en volgt de situatie in zijn totaliteit op.



  Nieuwsflash
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer