Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 okt 2018 19:09 

Detectie van Xylella fastidiosa bij een bedrijf in Roeselare


Op 27 september 2018 is voor het eerst in België Xylella fastidiosa* gedetecteerd bij een bedrijf in Roeselare (West-Vlaanderen). Het betreft olijfbomen die recent uit Spanje in West-Vlaanderen waren binnengebracht en waarvan een aantal planten verdachte symptomen vertoonden. Een deel van de planten was nog steeds aanwezig op het bedrijf, een deel was ondertussen verkocht aan andere bedrijven (tuincentra, tuinaannemers, ...).

 

  Op het bedrijf werden alle besmette planten alsook alle andere olijfbomen vernietigd. Het FAVV voert nu verder alle nodige onderzoeken om na te gaan of de bacterie zich niet verder heeft verspreid en bijkomende maatregelen nodig zijn. De bacterie besmet enkel specifieke planten. Ze vormt in geen enkel geval een risico of een probleem voor de consument.

* Xylella fastidiosa is een bacterie die een groot aantal plantensoorten aantast. Deze bacterie kan grote schade veroorzaken in de olijf- en citrusvruchtenteelt en in wijngaarden, maar ook in openbare, groene ruimten en in stedelijke omgeving.

De bacterie is vanuit Amerika in Europa geïntroduceerd. In Italië veroorzaakt ze de beruchte sterfte van olijfboomgaarden, en ook in Frankrijk en in Spanje zijn er veel uitbraken vastgesteld op heel wat verschillende plantensoorten. De symptomen lijken meestal op gewone uitdrogingsverschijnselen en zijn daarom niet altijd even duidelijk.

Gezien de warme droge zomer zijn nu vaak uitdrogingssymptomen op planten waarneembaar, maar die worden uiteraard niet noodzakelijk door Xylella fastidiosa veroorzaakt.

Er bestaat geen behandeling tegen Xylella fastidiosa. De Europese Unie stelt daarom strikte beschermende maatregelen in om de insleep en de verspreiding van de ziekte te vermijden. Alle lidstaten stellen een bewakings- en controleplan op om deze bacterie op te sporen en te bestrijden.

Besmette planten worden daarbij zo vlug mogelijk vernietigd. Dit is ondertussen al gebeurd bij het bedrijf in Roeselare. Het FAVV voert nu alle nodige onderzoeken uit om na te gaan of de bacterie zich niet verder heeft verspreid. Dit onderzoek bestaat uit visuele inspectie en bemonstering van gevoelige planten op en rond het bedrijf, evenals een onderzoek naar de aanwezigheid van vectoren (insecten die de bacterie overdragen van plant naar plant).

Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat er vanuit de besmette partijen verdere verspreiding zou plaats gevonden hebben.

De consument kan gerust zijn: deze bacterie is enkel schadelijk voor planten. De mens is niet gevoelig aan deze bacterie en er is dus geen enkel risico in voor de gezondheid.

Op de website van het FAVV kan u meer informatie terugvinden:
http://www.favv-afsca.be/consumenten/dagelijksleven/andere/xylellafastidiosa/

Het FAVV staat ter beschikking van de professionelen bij eventuele vragen:

Particulieren kunnen bij vragen contact opnemen met het meldpunt voor de consument:


  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer