Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 nov 2018 13:12 

FEBEV over de berichtgeving inzake de herkomst van Belgisch rundvlees


Belbeef en in het bijzonder FEBEV wensen de berichtgeving inzake de herkomst van Belgisch rundvlees onder het BelBeef label te kaderen en recht te zetten.

De berichtgeving werd geschreven op basis van een werkdocument en de interpretatie van het onderzoek en de vaststellingen uit de doorlichting is foutief. De sector betreurt dat de media voor publicatie geen duiding van het rapport gevraagd heeft – de sector maakt ook graag tijd vrij om in alle transparantie dit onderwerp te duiden.
 
Onder het BelBeef lastenboek biedt de sector bepaalde garanties naar de consument, onder andere op vlak van traceerbaarheid. Om deze garanties te toetsen zette Belbeef zelf een grootschalig de sector een DNA onderzoek op om de traceerbaarheid van het rundvlees tussen verkooppunt en slachthuis te onderzoeken, en mogelijke verbeterpunten naar voor te brengen. Het was de eerste keer dat een onderzoek op dergelijke schaal plaatsvond. De conclusie van het onderzoek is dat de keten te complex is om een eenvoudig onderzoek te doen en een uitspraak te doen over traceerbaarheid. De sector voorzag al een nieuw, volledig doortastend onderzoek dat alle delen van de keten doorlicht. Dit onderzoek zal in de komende maanden plaatsvinden.
 
De sector wil ook duidelijk stellen dat er geen risico’s zijn voor volksgezondheid. Het onderzoek dat de sector voerde, diende als autocontrole naar mogelijke verbeterpunten binnen de keten. De sector heeft ook een zeer nauwe samenwerking met het FAVV. Er wordt zelfs een nultolerantie gehanteerd bij alle controles, die op dagelijkse basis worden uitgevoerd. Eventuele fouten waarvan melding wordt gemaakt, betreffen meestal menselijke fout.
 
Belbeef is een branche-organisatie die de volledige rundvleeskolom groepeert, van veehouders tot verkooppunten. Haar hoofdtaak is het beheer van het kwaliteitssysteem, de Belbeef Standaard. 
 



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer