Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 jan 2019 10:09 

Failliet slachthuis van Genk beboet voor slechte hygiëne


Bijna twee jaar na het faillissement van het slachthuis van Genk heeft de correctionele rechtbank van Tongeren het slachthuis veroordeeld voor inbreuken op de hygiëne. De rechter legde het failliete slachthuis een boete van 24.000 euro op.

Een maand voor het faillissement deden controleurs van het FAVV een hercontrole van het slachthuis, omdat tijdens een eerdere controle verschillende onregelmatigheden waren vastgesteld. Zo werden tijdens de controle van eind maart 2016 kakkerlakken gevonden in de kleedkamer en eetruimte voor het personeel en raakten geslachte varkens de vloer van de koelruimte waar ze bewaard werden omdat die hiervoor te klein was. Het slachthuis kreeg toen een waarschuwing en enkele dagen tijd om zich in orde te stellen.
 
Tijdens de hercontrole enkele dagen later vonden de controleurs opnieuw enkele onregelmatigheden, zoals restanten van de vorige slachtdag op een schuif voor de darmen naar de darmwasserij, schimmel op verschillende vleeshaken die in varkensfrigo hingen en verschillende vuile messen in de verwerkingsruimte voor varkensvlees. Ook bij de runderlijn werden toen opnieuw onregelmatigheden vastgesteld. Zo werden slachtrestanten teruggevonden op de sterilisator voor de rugzaag en de rugzaag zelf. Op de rails van de runderlijn zelf werd er een overmatige vetaanslag vastgesteld.
 
Uit de verschillende controles van het FAVV blijkt, volgens de rechter, dat het slachthuis ‘manifest, welbewust en structureel verzuimde om de toepasselijke reglementering inzake de levensmiddelenhygiene na te leven.’
 
Het slachthuis van Genk ging failliet een maand na de hercontrole, op 4 mei 2016.



  Nieuwsflash
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer