Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 sep 2019 09:23 

Werelddag tegen Hondsdolheid


Hoewel hondsdolheid volledig kan worden voorkomen, bezwijken jaarlijks nog steeds tienduizenden mensen aan deze ziekte, voornamelijk in ontwikkelingslanden. Het merendeel van deze gevallen, waarvan 40% zich voordoen bij kinderen jonger dan 15 jaar, worden veroorzaakt door hondenbeten.
Volgens de Werelddierengezondheidsorganisatie (OIE) is de massale vaccinatie van honden in risicogebieden de meest kosteneffectieve en doeltreffende oplossing op lange termijn en laat dit toe om de cyclus van overdracht van het virus van hond op mens te doorbreken.

 

 

Het FAVV mag dan wel bekend staan om zijn controles doorheen de voedselketen, het Agentschap is eveneens verantwoordelijk voor de preventie en bestrijding van bepaalde gereglementeerde dierziekten. Samen met de douane waakt het FAVV over de naleving van de gezondheidsregels en -restricties voor het binnenbrengen van dieren in België. Daarnaast werken dierenartsen en het FAVV samen om gevallen van risicovolle invoer van huisdieren op te sporen (aankopen via internet, terugkeer van vakantie met een puppy of kitten, …).

Dierenarts Jean-François Heymans, de Belgische Chief Veterinary Officer en Directeur Dierengezondheid bij het FAVV: Dankzij de aanzienlijke inspanningen die werden geleverd in het verleden, is België sinds 2001 vrij van hondsdolheid. Sinds 2016 is de vaccinatie tegen hondsdolheid niet meer verplicht op het volledige Belgisch grondgebied. Iedereen die zijn/haar hond of kat meeneemt naar het buitenland dient dit echter wel te doen. Hetzelfde geldt voor iedereen die één van deze dieren terugbrengt naar België. Deze verplichting is gegrond. Hondsdolheid doodt mensen en dieren. We mogen dus geen enkel risico nemen!!

Voorschriften om met een huisdier te mogen reizen

Het FAVV maakt gebruik van deze Werelddag tegen Hondsdolheid om eigenaars van huisdieren (honden, katten, fretten) te herinneren aan de voorschriften om met een huisdier te mogen reizen binnen Europa:

  • Identificatie met een microchip
  • Een Europees paspoort
  • Vaccinatie tegen hondsdolheid. De vaccinatie is pas toegestaan vanaf de leeftijd van 12 weken.

In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld bij reizen buiten de Europese Unie, kunnen bijkomende verplichtingen van toepassing zijn, zoals bloedonderzoeken.

Voorschriften in geval van invoer vanuit landen buiten de EU:
  • identificatie door middel van een elektronische chip
  • vaccinatie tegen hondsdolheid;
  • in het bezit zijn van de nodige gezondheidsdocumenten (in functie van het land van herkomst),
  • al naargelang het land van oorsprong is een bloedtest vereist en moet een wachttijd van 30 dagen worden nageleefd (in functie van het land van herkomst).

Indien het niet correct werd gevaccineerd, kan het huisdier simpelweg worden geweigerd. Bij vermoeden van besmetting met hondsdolheid heeft men geen andere keuze dan het dier te laten inslapen.

In 2018 werden 424 ingevoerde honden en katten gecontroleerd op het volledige Belgisch grondgebied: 47 dieren werden teruggestuurd en 3 moesten worden geëuthanaseerd, omwille van het veel te grote risico voor de volksgezondheid.

Hondsdolheid, een sluimerende ziekte

Het kan 6 maanden duren vooraleer een besmet dier de eerste symptomen vertoont. Twee weken voordat deze symptomen verschijnen, kan het dier echter al andere dieren of mensen besmet hebben. Bovendien, bestaat er geen enkele test waarmee hondsdolheid kan worden gedetecteerd bij levende dieren.

Daarom:
  • vermijd contact met huisdieren en wilde dieren in landen waar nog hondsdolheid heerst;
  • breng geen dieren mee van buiten de EU, tenzij zij voldoen aan alle voorwaarden voor invoer;
  • breng enkel dieren uit een ander Europees land mee die gevaccineerd en geïdentificeerd zijn en waarvan je de achtergrond kent;
  • denk eraan dat hondsdolheid tot 6 maanden kan sluimeren in een besmet dier vooraleer het zichtbaar wordt. Al die tijd zal het dier gezond ogen, maar door zijn besmettelijkheid toch een tikkende tijdbom zijn!

Meer info over hondsdolheid : http://www.favv.be/dierengezondheid/rabies/


  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer