Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 nov 2019 21:38 

Bestrijding van aardappelcysteaaltjes


In toepassing van een Europese richtlijn voert het FAVV sinds 2010 jaarlijks een monitoring uit op de aanwezigheid van cysteaaltjes in consumptieaardappelpercelen. Deze monitoring bestaat uit de analyse van bodemmonsters die zijn genomen op ongeveer 400 percelen waar consumptieaardappelen of hoevepootgoed werden geoogst. De huidige resultaten hebben de aanwezigheid van levensvatbare cysten aangetoond in bijna 3% van de productiepercelen voor consumptieaardappelen (variërend van 0 tot 7% volgens de provincie).

De  contaminaties  zijn  vooral  geconcentreerd  in  de  provincies  Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen,  Antwerpen  en  Vlaams-Brabant;  in  Wallonië  is  enkel  Henegouwen  getroffen,  maar  op  veel kleinere schaal. Wat het hoevepootgoed betreft, werden cysten aangetroffen in twee provincies met respectievelijk 1,7% en 3,2% van de besmette percelen. Hoewel de besmettingspercentages aanzienlijk hoger zijn bij consumptieaardappelen, stellen we soms eveneens besmettingen vast op productiepercelen van hoevepootgoed waarvoor er geen analyse van het perceel vóór de productie vereist is. 

Ter herinnering, deze analyse is enkel vereist wanneer het gaat om hoevepootgoed dat gebruikt wordt buiten de gemeente waar de productie-eenheid is gevestigd en de aangrenzende gemeenten ervan; de voorafgaande analyse is ook vereist wanneer het pootgoed wordt opgeslagen in de installaties van derden.  Deze resultaten tonen aan dat het risico op verspreiding van Globodera door hoevepootgoed dus niet te verwaarlozen is.

Om  dit  risico  te  beperken,  is  het,  naast  het  naleven  van  de  teeltrotaties  en  de  bestrijding  van  aardappelopslag, ten zeerste aan te raden om de percelen waar het hoevepootgoed zal worden geteeld, vóór de opplant te laten testen.



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer