Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 dec 2019 18:06 

Europa staakt strijd tegen door Chinezen gevreesde bacterievuur


Een nieuwe Europese wet slaat perentelers met verstomming. Omdat de maatregelen tegen het zeer besmettelijke bacterievuur worden opgeheven, komt de export naar China in het gedrang.

Bacterievuur – ook wel gekend als perenvuur – is een plantenziekte die in bepaalde omstandigheden snel een epidemie kan worden. Daardoor geldt in België al sinds de jaren tachtig een wet die particulieren, boeren en telers verplicht om bacterievuur te bestrijden.
 
Door de wet van het Europees Parlement, die ingaat op 14 december, vervallen echter de Belgische maatregelen. Volgens Europa is bacterievuur al op zo vele plaatsen in Europa aanwezig dat quarantainemaatregelen geen zin meer hebben. “Dat heeft grote economische gevolgen voor de sector”, waarschuwt Dany Bylemans, algemeen directeur van het Truiense Proefcentrum Fruit. “Zolang er geïnfecteerde struiken of bomen in de buurt van een plantage staan, is het heel moeilijk om bacterievuur tegen te houden. Daarom is de quarantainewet zo belangrijk, want die geeft ons een stok achter de deur. Als we niet op tijd ingrijpen, wordt heel Haspengouw één groot besmet gebied.”
 
Volgens fruitteler Tony Derwael is dit opnieuw een opdoffer voor de sector. “Vorige week werd de loftrompet gestoken over de export naar China”, zegt hij. “Wat er toen niet bij verteld werd, was dat het alleen om een select clubje uit het Waasland ging. Daar zijn enkele afgebakende, bacterievrije percelen. De Chinezen zijn namelijk heel streng. Ze keuren hele percelen af uit schrik voor bacterievuur. Door het opheffen van de wet zullen de Chinezen heel Zuid-Limburg als één groot besmet gebied beschouwen.”
 
Waar vroeger het FAVV controleerde of er geïnfecteerde struiken en hagen stonden, wordt die verantwoordelijkheid nu doorgeschoven naar de gemeentebesturen. Eigenaars die de plantenziekte niet aanpakken, riskeren een GAS-boete. “De controles van het FAVV waren al omslachtig, maar dat gaat er nu niet beter op worden”, zegt teler Ghislain Francis. “Een uitbraak van bacterievuur wacht echt niet op de uitslag van een procedureslag.”
 
Kris Wouters uit Rummen (Geetbets) treedt zijn collega bij. “Ik behoor nog bij het handvol telers dat wel naar Azië mag exporteren”, zegt hij. “Maar als fruitteler in Vlaams-Brabant moet je al veel geluk hebben dat er geen bacterievuurhaarden in de buurt zijn.”
 
Wouters beklemtoont eveneens dat de Chinezen heel strikt zijn. “De controles door de Chinese importeurs zijn heel streng”, zegt hij. “Ze controleren alle hagen, vooral de meidoorn, op bacterievuur in een straal van één kilometer rond de plantage. Vinden ze ergens een infectie, dan keuren ze de hele plantage af. Het opheffen van de wet zal ongetwijfeld nefaste gevolgen hebben.”



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer