Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 mrt 2020 15:01 

COVID-19: Horecabedrijven mogen traiteurdiensten of levering aan huis aanbieden


Ter ondersteuning van deze ondernemingen, stelt het FAVV dat geen enkele aanvraag tot registratie van deze nieuwe activiteiten nodig is.

Naar aanleiding van de verspreiding van COVID-19 nam de federale regering maatregelen met als doel het fysieke contact tussen individuen te vermijden en ‘social distancing’ te stimuleren. Hierdoor zijn horecazaken verplicht hun eetruimtes te sluiten, maar ze kunnen verder blijven draaien als traiteur door te werken met afhaalmaaltijden of leveringen aan huis. Deze nieuwe activiteiten moeten niet worden geregistreerd bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Het FAVV wil wel de hygiënevoorschriften nogmaals benadrukken.

Horecabedrijven die activiteit ‘traiteur’ willen uitoefenen


Elke onderneming die actief is in de horecasector beschikt over een toelating van het FAVV. Bedrijven kunnen overschakelen op traiteurdiensten waarbij klanten maaltijden kunnen afhalen of de maaltijden kunnen worden geleverd aan huis. Het FAVV zal dit gedurende de duur van de maatregelen beschouwen als een activiteit waarvoor geen aparte registratie nodig is. De activiteiten worden dus afgedekt door de bestaande toelating van het bedrijf.

Algemene hygiënevoorschriften

Het is belangrijk dat de algemene richtlijnen voor hygiëne worden gerespecteerd. Zo moet personeel regelmatig zijn handen wassen met water en zeep, moeten de oppervlakten waarop gewerkt wordt en het materiaal waarmee voedsel bereid wordt goed worden gereinigd, moeten verschillende voedingsmiddelen gescheiden worden tijdens de bereiding en mag men geen voeding bewerken indien men ziek is.
Daarnaast is ook belangrijk dat de social distancing wordt gerespecteerd wanneer horecazaken werken met afhaalmaaltijden. Zowel tussen personeel en klant blijft een fysieke afstand gewenst maar ook tussen klanten onderling. Horeca-uitbaters moeten er daarom op toezien dat wachtrijen worden vermeden.

Transport van levensmiddelen

De wettelijke bewaartemperatuur van te koelen voedingsmiddelen of diepvriesproducten moet worden gegarandeerd. Dit kan in een koelwagen, of bij gebrek daaraan door het gebruik van frigoboxen, isotherme zakken/bakken met koelelementen,…
Zowel de wagen als de koelinstallaties moeten in goede staat zijn en regelmatig gereinigd worden. De temperatuur tijdens het transport moet controleerbaar zijn met een gemakkelijk af te lezen en goed geplaatste temperatuur.

Bewaartemperaturen: herinnering

Warmteketen: de minimale temperatuur voor de warmteketen bevindt zich tussen de 55°C en 60°C
Koudeketen: de maximale temperatuur voor de koudeketen is 7°C.
Ook tijdens de levering zelf moeten deze temperaturen gerespecteerd worden om de kans op het ontwikkelen van bacteriën te voorkomen.

Materiaal dat in contact komt met levensmiddelen

Materiaal dat wordt gebruikt om voedingsmiddelen en maaltijden in te verpakken en ander keukenmateriaal moeten geschikt zijn om met voeding in contact te komen (schotels, verpakking, emmers,…). Dit symbool geldt als bewijs :

 


Allergenen

Consumenten moeten op de hoogte worden gebracht van de aanwezigheid van één of meerdere allergenen in producten (bv. Eieren in mayonaise).
De informatie moet schriftelijk (op de menukaart, op het etiket) of mondeling gegeven worden.
Meer informatie over allergenen: http://www.favv.be/professionnels/autocontrole/guides/fichesqs/_documents/2018-08-27_20_QSF_allergenes.pdf



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer