Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 jun 2020 16:44 

Monitoring aardappelvelden op schadelijke insecten


Het FAVV heeft op drie aardappelvelden in Limburg insectenvallen geplaatst om schadelijke organismen in aardappelen op te sporen. Er wordt vooral gezocht naar de Amerikaanse aardappelmot en de aardappelbladvlo, twee organismen die de aardappelteelt zwaar kunnen beschadigen.

Het is de eerste keer dat het Federale Voedselagentschap dit soort vallen plaatst. Het zijn plakkerige borden waar insecten zich letterlijk op ‘vastvliegen’. Om de zoveel tijd wordt gekeken welke insecten erop plakken. “We gaan in België 40 locaties inspecteren. Drie percelen liggen in de provincie Limburg. Het zijn aardappelvelden in Lummen, Herk-de-Stad en Borgloon”, laat Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV weten. De monitoring startte in juni en loopt tot eind oktober. De percelen worden steekproefgewijs uitgekozen.

Hoofddoel van het onderzoek is beestjes opsporen die grote schade aan de aardappelteelt kunnen veroorzaken. “Met deze methode kunnen we voor het eerst controleren op de aanwezigheid van de Amerikaanse aardappelmot (Tecia Solanivora) en de aardappelbladvlo (Bactericera Cockerelli). Het zijn twee insecten die zeer schadelijk zijn voor de aardappelen. Ze komen meestal binnen via importeurs, groothandelaars of verwerkers van primeuraardappelen afkomstig uit Spanje, de Canarische Eilanden en andere mediterrane landen komen.”

Extra is dat via deze methode ook de schadelijke aardvlooien kunnen worden gedetecteerd. “Dit zijn kleine kevers die de aardappelknollen kunnen aantasten en zo tot ernstige verliezen leiden. Naar deze insecten wordt al langer gezocht.”

Een geruststelling: de aardvlooien en andere beestjes zijn enkel schadelijk voor bepaalde teelten, niet voor de mensen. “Maar het FAVV doet meer dan waken over de veiligheid van de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel. Ook voor de bescherming van de planten is het federaal agentschap bevoegd. Vandaar de testen.” De resultaten worden volgend jaar bekendgemaakt.



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer