Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 aug 2020 13:01 

Franse derogatie neonicotinoïden voor suikerbieten


De Franse minister van Landbouw, Julien Denormandie, verleent bietentelers in het land derogatie voor het gebruik van gecoat zaaizaad met neonicotinoïden. Vanaf 2021 kunnen de telers voor 3 jaar weer insecticidegecoat zaad zaaien. Het Europees verbod heeft grote impact op de Franse suikersector.

Donderdag 6 augustus publiceerde het Franse landbouwministerie een brief waarin het kenbaar maakt derogatie te verlenen voor 3 seizoenen, startend in 2021. Het is een reactie op de roep van belangenbehartigers en suikerproducenten (zoals Cristal Union). Zij geven aan dat dit jaar de suikerproductie 600.000 tot 800.000 ton lager ligt als gevolg van het neonicsverbod dat sinds 2018 van kracht is. Door insectenschade ligt de suikeropbrengst per hectare 30% tot 50% lager. Vooral schade door de groene perzikluis is een probleem.

De Franse minister van Landbouw, Julien Denormandie, verleent bietentelers in het land derogatie voor het gebruik van gecoat zaaizaad met neonicotinoïden. Vanaf 2021 kunnen de telers voor 3 jaar weer insecticidegecoat zaad zaaien. Het Europees verbod heeft grote impact op de Franse suikersector.

Het is van vitaal belang dat Frankrijk zijn eigen bietenteelt beschermt, zo stellen de organisaties. Zo blijft het land onafhankelijk voor de productie van suiker en behoudt het 46.000 banen, die naar eigen zeggen door de suikersector worden gecreëerd. Het land telt 25.000 bietentelers en 21 fabrieken. Volgens minister Denormandie is het van groot belang nu derogatie te verlenen, omdat telers anders massaal stoppen met de bietenteelt in 2021.

Spuiten met neonicotinoïden blijft wel verboden, maar gecoat zaaizaad is straks wel toegestaan. Niet iedereen is blij met de te verlenen derogatie. Onder andere de vereniging van bijenhouders is fel tegen, net zoals sommige natuurorganisaties. Zij noemen het een stap terug in de tijd en catastrofaal voor bestuivers, zoals bijen.

De minister reageert hierop door te stellen dat deze maatregel nu nodig is. De komende jaren worden gebruikt om alternatieven voor neonics te ontwikkelen. Het ministerie maakt hiervoor €5 miljoen vrij. Een deel van het geld wordt gebruikt als compensatie aan telers die dit jaar met een opbrengstverlies te maken hebben. Het is nog niet duidelijk of het om een integrale ontheffing gaat of dat er strenge regels aan zijn gebonden. Onder meer in België is dit het geval, waardoor de ontheffing niet voor iedereen interessant is. Wel zegt de minister dat strenge controle plaats gaat vinden.

Denormandie rept niet over de koolzaadteelt, die ook gedecimeerd is in Europa als gevolg van de ban op neonics. Die ging al in 2014 in en zorgt ervoor dat vooral jonge koolzaadplanten worden opgegeten door de koolzaadglaskever. In Europa waren Frankrijk, Duitsland en Nederland voorstander voor het verbod op gecoat suikerbietenzaad. Nu 1 van deze pijlers wegvalt, is het de vraag of meer Europese landen volgen. Landbouwminister Carola Schouten leunt vooral sterk op de mening van haar Duitse collega Julia Klöckner. Ook in Nederland lijdt de bietenopbrengst onder luizenschade, die het vergelingsvirus veroorzaken, wat suikeropbrengst kost.

Het nieuws uit Frankrijk komt niet als een verrassing voor buurlanden. Tijdens een overleg tussen de Europese suikerketen (telers en industrie) met Europarlementariërs riep Denormandie op tot steun uit Brussel, of neonics terug.

Bericht Frankrijk

 



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer