Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 aug 2020 13:01 

Franse derogatie neonicotinoïden voor suikerbieten


De minister van Landbouw en Voedselvoorziening, Julien Denormandie, heeft op donderdag 6 augustus 2020 een vergadering gehad met de vertegenwoordigers van de suikerbiet industrie.

Franse bietentelers worden met een ongekende crisis geconfronteerd : Het vergelingsziektevirus, dat door bladluizen wordt overgedragen, heeft zich zeer sterk ontwikkeld in alle Franse productieregio's en zal  een zeer grote impact hebben op de biet productie van 2020. De ziekte kan leiden tot opbrengstverliezen tussen 30 en 50%. Deze crisis verzwakt de ganse suikersector en kan leiden tot een massale stopzetting van de bietenteelt in 2021 door de bietentelers en dit ten gunste van andere gewassen. Frankrijk is echter de grootste Europese suikerproducent. De sector omvat 46.000 banen, waaronder 25.000 boeren en 21 suikerfabrieken.

Hoewel de uitzaai zelf pas plaatsvindt vanaf maart, wordt de keuze welke gewassen worden uitgezaaid  reeds gemaakt in de komende weken. Daarom is het nu al dringend tijd om acties te ondernemen

Al 2 jaar zijn de Franse bietentelers gestopt met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die actieve stoffen van de neonicotinoiden familie bevatten, dit in tegenstelling tot hun Europese concurrenten, die derogaties hebben aangevraagd én gekregen, zoals voorzien in de Europese wetgeving. De campagne 2020 heeft aangetoond dat de technische alternatieven die vandaag beschikbaar zijn onvoldoende efficiënt zijn voor de bietenteelt, in het bijzonder in het licht van de klimatologische omstandigheden van begin 2020.

De regering wenst samen te werken met de sector om de voortzetting van zijn activiteit en de duurzaamheid van de suikerproductie in Frankrijk te garanderen. Het is bijzonder belangrijk om over de juiste middelen te beschikken om met alle situaties om te kunnen gaan, ook de situatie waarmee we geconfronteerd worden in 2020. Dit gaat over zelfbeschikking. 

In dit verband heeft de minister van Landbouw en Voedselvoorziening een actieplan gepresenteerd om de uitzaai en de bevoorrading van de suikerfabrieken te verzekeren en aldus het behoud van een sterke en concurentiële suikerindustrie in Frankrijk te waarborgen, en tevens de impact op bestuivers tot het absolute mininum te beperken. Dit actieplan draait om hetvolgende:
•    Het vormgeven en uitwerken van plaag preventieplannen door profesionelen en dit met de steun van alle stakeholders. Deze preventieplannen kunnen rekenen op verschillende steun maatregelen die in het herstelplan zijn geïntegreerd.
•    Een versterkte en substantiële onderzoeksinspanning om de identificatie van echt effectieve alternatieven te versnellen, zowel met privé onderzoeksinstituten zoals ITB (Institut Technique de la Betterave) als openbare onderzoeksinstituten zoals INRAE ( Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement). Vanaf 2021 komt er 5 miljoen euro extra als onderdeel van het herstelplan;
•    Een onderzoek naar de opbrengstverliezen van de campagne 2020 en een vergoeding in geval van aanzienlijke verliezen die rechtreeks verband houden met de vergelingsziekte crisis en dit in het kader van de "de minimis" -steunregeling;
•    Toezeggingen van industriële professionelen over het duurzaam behoud van de suikersector in Frankrijk;
•    Het voorstel voor een wetswijziging dit najaar om voor de campagne 2021, en indien van toepassing de twee volgende campagnes,  het gebruik van artikel 53 van de Europese verordening nr. 1107/2009 toe te staan, zoals deze ook wordt toegepast door andere Europese landen die met dezelfde moeilijkheden kampen, om onder strikt gecontroleerde voorwaarden een derogatie van 120 dagen te kunnen toestaan voor het zaaien van behandelde zaden. De Europese regelgeving staat dit toe op voorwaarde "dat een dergelijke maatregel noodzakelijk is vanwege een risico dat niet met andere redelijke middelen kan worden beheerst".

Bieten produceren geen bloemen voor de oogst, wat de impact van deze insecticiden op bestuivers beperkt. Toch zullen strikte gebruiksvoorwaarden van toepassing zijn bij het onderzoek van elk derogatieverzoek :
-    Alleen het gebruik via zaadbehandeling kan worden overwogen, elk gebruik als  bladbespuiting blijft verboden om het risico op verspreiding van product te beperken;
-    Een verbod op inzaai van gewassen die aantrekkelijk zijn voor bestuivers, als volggewas van behandelde bieten om bestuivers niet bloot te stellen aan eventuele product resten ;

•    Het uitwerken van een bestuiversbeschermingsplan tegen eind 2020, enerzijds gericht op het versterken van hun bescherming tijdens de bloeiperiode, en anderzijds meer rekening houden met wat op het spel staat voor bestuivers bij het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen.

Overeenkomstig de toezegging van de President van de Republiek zal een interministeriële afgevaardigde voor de suikersector worden benoemd. Hij zal met name verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de uitvoering van dit actieplan en zal een toezichthoudende instantie onder het gezamenlijke voorzitterschap van de ministers van de ecologische transitie, Barbara Pompili, en van Landbouw en Voedselvoorziening, Julien Denormandie, informeren over de voortuitgang ervan. Zowel onderzoeksorganisaties als verschillende departementen zullen hier worden bij betrokken. In het najaar vindt de eerste bijeenkomst plaats



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer