Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 02 jul 2025 14:41 

Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede Weersverzekering


De brede weersverzekering, die landbouwers moet beschermen tegen klimaatschade, verliest terrein. Terwijl extreem weer toeneemt, haken steeds meer boeren af.
De Vlaamse regering beloofde het systeem te hervormen, maar laat op zich wachten, dat terwijl de boeren en hun gewassen op dit moment kreunen onder de extreme hitte.
Open Vld-parlementsleden Lydia Peeters en Jasper Pillen leggen daarom zelf concrete voorstellen op tafel voor een grondige heroriëntatie van het systeem.

Bestanden beschikbaar voor download:
Conceptnota (599.7 Kb)

De brede weersverzekering werd ingevoerd als alternatief voor het Rampenfonds. Landbouwers die schade lijden door extreme weersomstandigheden, zoals droogte of hagel, kunnen via deze verzekering een vergoeding krijgen. Maar in de praktijk blijkt het systeem onvoldoende aantrekkelijk. In 2024 waren er nog 1.585 aanvragen in Vlaanderen, dit jaar daalde dat naar 1.059.

Daar zijn verschillende redenen voor. Gemiddeld kost een polis 4.650 euro per jaar voor 32 hectare. Ondanks een overheidstussenkomst van 65%, moeten landbouwers dit bedrag volledig voorschieten. Bovendien is de subsidie enkel nog tot eind dit jaar gegarandeerd, en komt schade zoals zonnebrand niet in aanmerking voor een subsidie. Dat maakt dat de verzekering in een aantal gevallen gewoon geen soelaas biedt. Een extra taks van 9,25% maakt de verzekering nog duurder.

De brede weersverzekering is nochtans essentieel voor risicobeheer in de landbouw, zeker in tijden van klimaatverandering. Zonder aanpassingen dreigt het systeem in elkaar te klappen. Boeren blijven dan onverzekerd achter, net nu ze het meest bescherming nodig hebben.

De Vlaamse regering had zich geëngageerd om het systeem in 2025 te evalueren, maar die evaluatie laat op zich wachten. Intussen blijven boeren in onzekerheid. Dat ondermijnt het vertrouwen in het systeem en dreigt de situatie verder te verslechteren. Dit gebrek aan daadkracht toont volgens Open Vld opnieuw aan hoe deze Vlaamse regering te weinig oog heeft voor de uitdagingen op het terrein.

Open Vld stelt daarom in een conceptnota concrete maatregelen voor. De liberale fractie wil onder meer werk maken van een derdebetalersregeling, het behoud van 65%-steun voor wie investeert in preventie, het schrappen van de verzekeringstaks van 9,25% en de uitbreiding van het verzekerde risico’s, zoals zonnebrandschade. Daarmee biedt Open Vld boeren opnieuw rechtszekerheid en perspectief, en zet het in op efficiënt risicomanagement.

Vlaams parlementslid Lydia Peeters (Open Vld): “Onze boeren verdienen geen onzekerheid, maar perspectief en bescherming. De brede weersverzekering moet nu bijgestuurd worden of sterft een stille dood. Enkele eenvoudige ingrepen kunnen al een serieuze slok op de borrel zijn. Het is hoog tijd dat deze regering stopt met talmen en kiest voor een duidelijke, werkbare en betaalbare brede weersverzekering.”

Vlaams Parlementslid Jasper Pillen (Open Vld)“Terwijl de boeren hun gewassen zien verschrompelen onder de extreme hitte, laat deze Vlaamse regering hen gewoon stikken. De boeren vragen geen mirakels, maar gewoon een overheid die ook gezond boeren verstand heeft en doet wat nodig is. Omdat de Vlaamse regering op zich laat wachten, leggen wij concrete voorstellen op tafel om boeren beter te beschermen.”

 

 


  Nieuwsflash
 
Foire de Libramont 2025: Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” Lees meer
 
 
West-Vlaanderen investeert in innovatieve stikstofoplossingen Lees meer
 
 
Waterweerbaarheid en waterveiligheidLees meer
 
 
Plaatsen van wolfwerende omheiningen Lees meer
 
 
Uitrol van emissiereducerende technieken in de veehouderij Lees meer
 
 
Bleu Deal en waterbeleidLees meer
 
 
Nieuwe Europese weersatelliet gelanceerd FLees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Verplicht gewasbeschermingsmiddelenregister - Overleg Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
Over PFAS regels en normenLees meer
 
 
Adviesverlening in het kader van het vergunningenbeleid Lees meer
 
 
Kritiek op het beleid van de Vlaamse RegeringLees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Landbouwers zijn volop bezig met het verduurzamen van de landbouwpraktijken Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer
 
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer