Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 15 apr 2021 07:02 

Vorst brengt fruitbloesems minder schade toe dan verwacht


In heel Vlaanderen zakte het kwik in de nacht van dinsdag tot -3 tot zelfs -4 graden. De fruitbomen in Haspengouw en andere tuinbouwstreken kregen zo voorlopig de zwaarste nachtvorst te verduren voor dit jaar. Toch lijkt de schade aan de bloesems minder ernstig te zijn dan verwacht, blijkt uit de eerste vaststellingen door waarnemers van het Proefcentrum Fruitteelt, zegt directeur Dany Bylemans.

Op dit moment kan enkel vastgesteld worden hoeveel van de bloemen bevroren zijn en dus nu al waardeloos zijn. Maar ook bloemen die de vorst overleven, kunnen in een later stadium nog uitgroeien tot verruwde of lelijke vruchten. Of en in welke mate dat zal gebeuren, kan nu nog niet gezegd worden, aldus Bylemans.

Die vorstnacht begon maandagavond al rond middernacht, en het bleef vriezen tot een uur of 8 dinsdagochtend. Fruittelers in Haspengouw, maar ook in regio’s die meestal iets meer gespaard worden zoals het Waasland en West-Vlaanderen, zijn dus de hele nacht in de weer geweest, onder andere met de bekende vuurpotten, om de schade zoveel mogelijk te beperken. Vaak komt de vorst in het voorjaar pas tegen de vroege ochtend opzetten.

Dat de schade toch meevalt, is onder meer te danken aan de mindere oogst die de fruitbomen vorig jaar hadden. Dit beurtjareneffect zorgt ervoor dat de bloembotten dit jaar sterker staan en ze dus minder gevoelig zijn voor de nachtvorst. Door de regenval en de relatief hoge vochtigheidsgraad is er geen schraal weer, en ook dat speelt in het voordeel. “Daarnaast is er de voorbije week weinig evolutie in de bloemen, door de koude temperaturen”, zegt de directeur van PC Fruit. “We hebben al enkele koude nachten achter de rug, waardoor er een zekere gewenning optreedt. De plant heeft dus kunnen afharden.”

Tot en met vrijdagochtend worden ’s nachts nog vriestemperaturen verwacht. “Het blijft dus opletten geblazen voor de fruittelers, al zou het minder koud worden”, zegt Bylemans. “Gelukkig lijken de vuurpotten afgelopen nacht hun werk gedaan te hebben, wat niet altijd het geval is.”

Deze nachtvorst is voor fruittelers een risico voor het vak, maar door de klimaatopwarming krijgen ze daar alsmaar vaker mee te maken. Nachtvorst is ook niet uitzonderlijk in deze tijd van het jaar, maar Bylemans heeft het wel over een “spijtige evolutie”: de vorst treft alsmaar vaker de fruittelers. Door de klimaatopwarming gaat het seizoen, in vergelijking met zowat dertig jaar geleden, alsmaar vroeger van start. “De bomen ‘vertrekken’ nu al drie weken vroeger dan in de jaren 80 of begin jaren 90. Die evolutie is zo helder als pompwater, en brengt deze risico’s dus met zich mee.”



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer