Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 mei 2021 12:43 

Droogte: de dode lente


De droogteproblemen blijven aanhouden op de grens van Brugge en Jabbeke. Ondanks een beslissing van de rechter waardoor De Watergroep minder water mag oppompen, groeit er haast niets in de geteisterde zone. “Men pompt nog steeds dubbel zoveel water op als er regen valt.”
Het Nieuwsblad

Tot wel 3.600 kubieke meter of bijna anderhalf olympisch zwembad aan water: zoveel mag De Watergroep dagelijks oppompen uit het waterwinningsgebied op de grens van Jabbeke en Brugge. In 2018 gaf het Vlaams Gewest zelfs de toestemming om dat uit te breiden tot 4.000 kubieke meter, maar begin dit jaar vernietigde de Raad voor Vergunningsbetwistingen die vergunning. De stad Brugge was in beroep gegaan omdat in de zone rondom de pompstations massale boomsterfte was vastgesteld.

Toch zijn de problemen nog lang niet van de baan, integendeel. Landbouwer Christiaan Vandewoestyne, die de gronden nabij een pompstation bewerkt, ziet de gevolgen met lede ogen aan. “Hoe dichter bij het pompstation, hoe slechter de spinazie groeit. De Watergroep mag nog altijd 3,6 liter per vierkante meter per dag oppompen. Dat is dubbel zoveel als er regen valt. Dan is het logisch dat deze gronden droog staan, het water moet van ergens komen.”

Voor de landbouwer betekent de droge grond een lagere opbrengst. Maar de problemen reiken veel verder dan dat. Twee jaar geleden werd een hele rij dode bomen weggehaald. De nieuwe bomen die toen verplicht moesten worden aangeplant, zijn ondertussen ook al dood.

“Niets groeit hier nog, en dat heeft voor alle duidelijkheid niets met klimaatopwarming te maken”, zegt milieuexpert Kurt Becue. “De gevolgen van de waterwinning zijn duidelijk zichtbaar: verder van de waterpompen groeit de spinazie volop. En in het Foreestbos hier vlakbij komen de beuken volop in blad. Maar hier heerst de dode lente.”

De waterproblematiek is een oud zeer in het gebied. Al enkele jaren na de start van de waterontginning in de jaren 1960 staken problemen de kop op. Zoals in ’t Duvelsnest, een watergebied dat ironisch genoeg ontstaan is door de waterontginning. “Voordien was dit landbouwgrond, dat kun je nog zien aan de weidepalen die boven het water uitsteken. Maar als gevolg van het vele oppompen is de onderliggende veenlaag ingeklapt en is de grond weggezakt”, zegt Becue.

De pomp aan ’t Duvelsnest werd al in 1983 buiten werking gesteld. Dat De Watergroep nu ook de stekker uit de andere pompinstallaties zou trekken, is volgens Becue niet noodzakelijk. “Maar men zou wel meer rekening moeten houden met klimatologische omstandigheden. Zoals door geen of minder water op te pompen in droge periodes. Alleen ontbreekt daarvoor een beleidskader. Hetzelfde geldt ook voor schade als gevolg van de waterontginning. In Nederland, waar ze een grondwaterwet hebben, kunnen landbouwers daarvoor aankloppen bij een commissie van deskundigen. In België bestaat zoiets niet.”

De Watergroep is echter niet van plan om in te binden. Integendeel, het bedrijf wil de vernietigde vergunning recupereren. “De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de vergunning vernietigd omdat ze onvoldoende gemotiveerd was en heeft een termijn van 4 maanden vooropgesteld om een nieuwe beslissing te nemen”, zegt Kathleen De Schepper, woordvoerder van De Watergroep. “In de tussentijd vallen we inderdaad terug op de oude voorwaarden.”



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer