Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 okt 2021 10:15 

Verlengingen aflopende agromilieuverbintenissen indienen tot 30 november 2021


Vanaf dinsdag 5 oktober tot en met uiterlijk dinsdag 30 november 2021 kunnen landbouwers de verlenging van aflopende verbintenissen en de uitbreiding van lopende verbintenissen indienen via de tegel ‘Agromilieumaatregelen en boslandbouwsystemen’ op het e-loket.

Omdat het GLB afliep eind 2020, zijn in afwachting van het nieuwe GLB overgangsmaatregelen uitgewerkt. Vanaf 2021 zijn de verbintenisaanvragen hierdoor beperkt. Voor de LV-agromilieuverbintenissen voor de teelt van vlinderbloemigen, mechanische onkruidbestrijding, verwarringstechniek in de fruiteelt, de teelt van vezelvlas met verminderde bemesting en het behoud van lokale veerassen betekent dit:

·        Géén nieuwe vijfjarige verbintenissen (startjaar 2021 en 2022), dus geen nieuwe inschrijvingen en hernieuwingen meer mogelijk.

·        Aflopende verbintenissen (eind 2021) kunnen indien gewenst met één jaar verlengd worden in 2022, met behoud van dezelfde verbintenisoppervlakte/hetzelfde verbintenisaantal.

·        Voorafgaand aan het derde jaar van lopende verbintenissen, kan indien gewenst de verbintenisoppervlakte/het verbintenisaantal tot maximaal 20% verhoogd worden. De looptijd van de verbintenis blijft hierbij behouden.

·        Géén vervangingen (verbintenisoppervlakte/-aantal verhogen met meer dan 20 %, waardoor een nieuwe vijfjarige verbintenis wordt aangemaakt) van lopende verbintenissen.

Op de website van het departement (www.vlaanderen.be/landbouw/agromilieumaatregelen) vinden landbouwers per maatregel een informatiefiche met de subsidievoorwaarden.

Verlenging eind 2021 aflopende verbintenissen indienen via e-loket

Landbouwers die een in 2021 aflopende verbintenis voor de teelt van vlinderbloemigen, mechanische onkruidbestrijding, verwarringstechniek in de fruiteelt, de teelt van vezelvlas met verminderde bemesting en het behoud van lokale veerassen hebben, kunnen indien gewenst vanaf 5 oktober tot uiterlijk 30 november 2021 een aanvraag indienen om hun verbintenis in 2022 met 1 jaar te verlengen via de tegel ‘Agromilieumaatregelen en boslandbouwsystemen’ op het startscherm van het e-loket (www.landbouwvlaanderen.be). De verbintenisoppervlakte (of het verbintenisaantal voor de lokale veerassen) blijft hierbij behouden. Deze landbouwers ontvangen in de eerste helft van oktober 2021 een e-mail of brief met meer informatie over het verlengen van hun verbintenis.

Wat met de nog lopende agromilieuverbintenissen?

Landbouwers met een nog lopende verbintenis voor de teelt van vlinderbloemigen, mechanische onkruidbestrijding, verwarringstechniek in de fruiteelt, de teelt van vezelvlas met verminderde bemesting en het behoud van lokale veerassen hoeven dit najaar geen nieuwe aanvraag in te dienen.

Voorafgaand aan het derde jaar van een lopende verbintenis kunnen ze, indien gewenst, wel een uitbreiding aanvragen om hun verbintenisoppervlakte of verbintenisaantal tot maximaal 20% te verhogen met behoud van het eindjaar van de lopende verbintenis. Ook deze aanvraag verloopt via de tegel ‘Agromilieumaatregelen en boslandbouwsystemen’ op het startscherm van het e-loket (www.landbouwvlaanderen.be)

Voor de hectaresteun voor de biologische productiemethode is geen voorafgaande inschrijving vereist: een nieuwe verbintenis kan aangevraagd worden via de verzamelaanvraag 2022.

Deze communicatie kadert binnen het derde Vlaams programma voor Plattelandsontwikkeling 2014 – 2020 (PDPO III). Meer informatie vindt u op de volgende websites: www.vlaanderen.be/pdpo en www.ruraalnetwerk.be.

 


  Nieuwsflash
 
Clarebout Potatoes overgenomen door Amerikaanse multinationalLees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
PFAS-vervuiling aangepakt met hennep en fungi in nieuwe saneringslabsLees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer