Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 feb 2022 15:45 

Europese strategie rond preventie en bestrijding van vogelgriep


Vraag om uitleg over de Europese strategie rond preventie en bestrijding van vogelgriep
van Sofie Joosen aan minister Hilde Crevits


De voorzitter

– Een aantal sprekers nemen mogelijk deel via videoconferentie.

Collega’s, de vraag van collega Sintobin is omgezet in een schriftelijke vraag. Hij is verontschuldigd wegens familiale omstandigheden, waar wij alle begrip voor hebben.

Mevrouw Joosen heeft het woord.

Sofie Joosen (N-VA)

Dank u wel, voorzitter. Sinds begin dit jaar is Frankrijk voorzitter van de Europese Unie. Op de jongste Europese landbouwraad werden de prioriteiten gepresenteerd. Er zal ook overleg komen tussen de verschillende Europese landbouwministers over de te hanteren strategie rond de preventie en bestrijding van hoogpathogene vogelgriep.

Momenteel wordt Europa nog steeds getroffen door heel wat uitbraken van vogelgriep. Volgens het Duitse federale onderzoeksinstituut voor diergeneeskunde is het zelfs de sterkste vogelgriepepidemie ooit in Europa. In totaal werden al verschillende miljoenen dieren geruimd op boerderijen in Europa. Ook in ons land zijn we helaas niet gespaard gebleven. Begin dit jaar werden er nog 7000 siervogels opgeruimd bij een bedrijf in Bocholt. Zeer recent waren er nog besmettingen van wilde vogels in Dilsen-Stokkem, Kapellen, Lommel en Maasmechelen. Het is duidelijk dat we niet snel verlost zullen zijn van de vogelgriep. Het wordt stilaan een structureel probleem en dat heeft uiteraard verstrekkende gevolgen. Maatregelen op lange termijn dringen zich dan op. Momenteel maken eigenaars van dieren die verplicht worden geruimd al aanspraak op een vergoeding via het Sanitair Fonds.

Er zijn op dit moment ook nog heel wat beschermende maatregelen van kracht. Ik denk hierbij aan het afschermen van pluimvee, ook voor hobbyhouders, tot het instellen van een beschermings- en bewakingszone rond pluimveebedrijven. Laten we hopen dat deze maatregelen voldoende zijn om verdere uitbraken in onze pluimveesector te voorkomen. Verder wordt er in Frankrijk geëxperimenteerd met een vaccin, maar blijkbaar is de weg toch nog heel lang.

Minister, ik heb voor u de volgende vragen:

Hebt u al zicht op de planning van de gesprekken tussen de Europese landbouwministers inzake preventie en bestrijding van dat hoogpathogene vogelgriepvirus? Hoe ziet die planning er concreet uit?

Welke lijn denkt u dat Europa verder zal uitzetten wat betreft preventie en bestrijding van de vogelgriep? Zijn bijkomende maatregelen, volgens u, op dit moment aan de orde?

Wat is het Vlaamse standpunt betreffende de preventie en bestrijding? Wordt er gedacht aan bijkomende Vlaamse maatregelen?

Mijn laatste vraag: in hoeverre dekt de vergoeding van het Sanitair Fonds de geleden schade bij een verplichte opruiming door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV)? Zijn hier op korte termijn aanpassingen te verwachten? Bent u daarover in overleg met uw federale collega?

De voorzitter

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Bedankt voor de vraag, collega. Het is trouwens een belangrijke vraag. Het uitwerken van een strategie voor de preventie en controle van hoogpathogene vogelgriep maakt deel uit van het werkprogramma van het Franse Voorzitterschap. Dit is een vrij technische materie op het vlak van diergezondheid, vandaar dat aangegeven is dat het topic behandeld zal worden door de Chief Veterinary Officers, waarvoor het federale niveau bevoegd is.

Op het vlak van preventie en bestrijding van hoogpathogene vogelgriep heeft Europa al heel veel ervaring, dat weet u. Vaccinatie is een maatregel die mogelijk kan helpen in de preventie. Op dit moment is het evenwel een gekend probleem dat vaccineren tegen vogelgriep niet is toegelaten in Europa vanwege de negatieve effecten op de exportstatus.

Het is dus wachten op de resultaten van het Franse en Nederlandse onderzoek, alsook de bevindingen van de European Food Safety Authority (EFSA), of vaccinatie tegen vogelgriep in de toekomst een bijkomend efficiënt instrument kan zijn in de strijd tegen die vogelgriep.

Dan kom ik bij uw laatste twee vragen.

Het nemen van maatregelen en voorzien vergoedingen in het kader van dierengezondheid ter bestrijding van vogelgriep is ook een federale bevoegdheid. Vanzelfsprekend zijn er informatieve contacten tussen de beleidsniveaus, maar de bevoegdheidsverdeling is, wat mij betreft, bijzonder duidelijk.

Vanuit Vlaanderen wordt er wel bijzondere aandacht besteed aan het aspect van bioveiligheid. Bioveiligheid is namelijk het speerpunt in de preventie en bestrijding van vogelgriep. Vandaar dat er altijd wordt ingezet op sensibilisering van de Vlaamse veehouders. Daarnaast is er de mogelijkheid voor investeringssteun voor verschillende investeringen die de bioveiligheid op het landbouwbedrijf groter kunnen maken.

De voorzitter

Mevrouw Joosen heeft het woord.

Sofie Joosen (N-VA)

Dank u wel, voor uw antwoord, minister. Vogelgriep was in deze commissie in het verleden reeds een veelbesproken thema. De laatste maanden is dat een beetje meer naar de achtergrond verdreven, met iets minder aandacht. Dat is niet goed, denk ik, want de uitbraken blijven aanhouden. Het lijkt op dit moment toch echt wel een structureel probleem te worden.

We mochten deze week wel een positieve noot vernemen: de laatste beschermingszone in Bocholt, die er was naar aanleiding van de uitbraak daar rond nieuwjaar, werd opgeheven. Er was deze week helaas ook negatievere berichtgeving. Er zouden toch wel wat aanwijzingen zijn dat bepaalde varianten van vogelgriep ook bij heel wat zoogdieren voorkomen. We lazen ook in het nieuws dat het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) dode vossen zal controleren op vogelgriep, en dus ook op de varianten die aanwezig zijn.

Ik denk dus dat we absoluut permanent waakzaam moeten blijven. Er is de economische schade, maar daarnaast is er ook heel wat emotionele schade. De impact van de ruiming van een bedrijf is enorm voor de zaakvoerders. Dat is ook een aspect dat we niet uit het oog mogen verliezen, denk ik.

Wie vogelgriep zegt, zegt helaas ook: schade voor de export. Daarover wou ik bijkomend vragen of u meer toelichting kunt geven over de marktgevolgen op dit moment. Wat is de huidige impact op onze Vlaamse export, binnen en buiten Europa? Zijn er specifieke aandachtspunten waarop we kunnen inzetten? 

De voorzitter

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Ja, collega, ik denk dat we eerst het probleem zelf moeten oplossen, natuurlijk. Wij volgen het van nabij op, zodra er ziektes uitbreken. Je weet dat er sowieso impact is, als de ziekte uitbreekt. De strategie die we volgen is dus dat we het van zeer nabij opvolgen. U zult het met mij eens zijn: export vanuit vogelgriepgebieden lijkt totaal onmogelijk. Uw basisvraag ging over het vaccineren. De ziektedruk beperken, daarop wil ik absoluut de kennis volop inzetten.

De voorzitter

Mevrouw Joosen heeft het woord.

Sofie Joosen (N-VA)

Voor de concrete impact op de export zal ik dan nog een bijkomende schriftelijke vraag indienen, dan kunnen we dat toch eens van naderbij bekijken. Ik begrijp dat detailcijfers nu niet à la minute kunnen gegeven worden.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.

 


  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer