Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 apr 2022 08:20 

Oorlog Oekraïne: actieplan etikettering


Door de oorlog in Oekraïne dreigen leveringsproblemen voor zonnebloemolie, waardoor voedingsproducenten hun receptuur en etiketten moeten veranderen. Ministers David Clarinval (Zelfstandigen) en Pierre-Yves Dermagne (Economie) en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker hebben daarom een actieplan etikettering goedgekeurd.

"De bedrijven uit de agrovoedingsindustrie moeten alternatieve plantaardige oliën gebruiken door het tekort aan zonnebloemolie. Om de bedrijven te begeleiden in deze pragmatische oplossing en het risico op bevoorradingsproblemen te vermijden, zijn wij het eens geworden over een actieplan rond etikettering dat de voedselveiligheid en de goede informatie aan de consument waarborgt. We houden vast aan deze twee principes", benadrukt Dermagne.

"Van bij het begin van de oorlog in Oekraïne was het duidelijk dat het dreigende tekort aan zonnebloemolie etiketteringsproblemen zou veroorzaken. Het actieplan voorgesteld door de betrokken administraties is dus een eerste flexibele en pragmatische oplossing die voortvloeit uit de taskforce die recent werd opgericht", vult Clarinval aan.

Het actieplan voorziet dat de operatoren de wijzigingen in de samenstelling van hun producten melden aan de FOD Economie en ook de FOD Volksgezondheid en het federaal voedselagentschap FAVV inlichten. Om de consument op de hoogte te houden van de wijzigingen in de voedingsproducten komen er op goed zichtbare plaatsen affiches in de winkens. De consument moet gewaarschuwd worden over een mogelijke wijziging in de samenstelling van een voedingsproduct en wat dat met zich mee kan brengen.

Voorts komen er bewustmakingsacties en verschijnt op de website van de FOD Economie een infopagina met alle maatregelen die in het kader van de etiketteringsproblematiek genomen worden. De Bleeker is verheugd dat "de bevoegde controle-instanties zich met deze maatregelen flexibel opstellen en focussen op belangrijke vermeldingen zoals het al dan niet aanwezig zijn van allergenen."

 


  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer