Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 dec 2022 10:12 

Realisatie eiwitactieprogramma Departement Landbouw en Visserij


De realisatie van het eiwitactieprogramma, dat kadert in de Vlaamse eiwitstrategie 2021-2030, draait intussen op volle toeren. Insecten, micro-algen, microbiële eiwitten, gras(klaver), luzerne, veldbonen, lokale soja, noten, rode bonen, gele erwten en kikkererwten… Het zijn allemaal voorbeelden van eiwitbronnen die het lokale aanbod van eiwitten diversifiëren en verduurzamen. Maar ook nevenstromen zoals aardappelschillen, preiloof, kippenpoten of -pluimen en zelfs ethanol, een reststroom van de metaalverwerkende industrie, krijgen in het kader van het eiwitactieprogramma een hoogwaardig tweede leven in de vorm van diervoeder of menselijke voeding. Het eiwitactieprogramma past ook in de Vlaamse voedselstrategie, die voluit de kaart trekt van meer plantaardige en lokale eiwitten.

In februari 2021 lanceerde de toenmalige minister van landbouw, Hilde Crevits, de Vlaamse eiwitstrategie 2021-2030. Deze eiwitstrategie wil eiwitten, van productie tot consumptie, verduurzamen en diversifiëren en kreeg enkele maanden geleden al een vervolg met het eiwitactieprogramma 2022. Het programma telt momenteel 76 acties van verschillende actoren uit het beleid, de keten, het middenveld en het onderzoek om stappen vooruit te zetten bij de eiwitvoorziening, -verwerking en -consumptie. En de realisatie van het eiwitactieprogramma draait op volle toeren!

 

Van deze 76 acties ontvangen 19 samenwerkingsprojecten van het Departement Landbouw en Visserij steun om hun voorstel voor een meer duurzame en lokale eiwitvoorziening te realiseren. De acties zijn verdeeld over de zes strategische doelstellingen van de eiwitstrategie: duurzaam diervoeder, duurzame dierlijke productie, meer plantaardige eiwitten, meer nieuwe eiwitten, meer productdiversiteit en duurzame eiwitconsumptie.

 

De meeste projecten zijn intussen van start gegaan en de eerste resultaten zijn beloftevol: verschillende projecten brachten ketenspelers voor de eerste keer samen om elkaar te inspireren en nauwer samen te werken rond eiwitbronnen zoals kikkererwten. Een wisselwerking tussen studenten en onderzoekers leverde nieuwe recepturen op voor beloftevolle eiwitproducten met de gele erwt, waarmee lokale chefs en retailers verder aan de slag gaan.

 

Ook de eerste oesterzwamburger verrijkt met een tempeh van de Belgische rode boon bleek succesvol en wordt nu verder onderzocht in diverse omstandigheden. Consumentenonderzoek in verschillende settings zoals scholen, kinderdagverblijven en bedrijven werd reeds afgerond en leverde interessante inzichten op. Hier worden sensibiliseringscampagnes zoals ‘De week van de peulvrucht’ aan gekoppeld.  Ook andere ketenspelers zoals restaurants worden begeleid naar een toekomstbestendige menukaart met duurzame en lokale eiwitten. Andere projecten zitten meer in onderzoeksfase en testen volop volledig nieuwe eiwitbronnen, zoals microbiële eiwitten, algen en insecten, uit in voeding voor mens en/of dier.

 

Jo Brouns, minister van landbouw en voeding: “Er gebeurt in Vlaanderen heel wat rond een duurzamere, diverse en toekomstgerichte eiwitvoorziening. Eiwitten zijn een opportuniteit voor economie, ondernemerschap en innovatie: ze creëren nieuwe mogelijkheden voor alle schakels in de agrovoedingsketen. Tegelijk zie ik duidelijke winsten op het vlak van milieu, klimaat, en gezondheid. Eiwitbronnen zoals peulvruchten maken deel uit van een gezond en milieubewust voedingspatroon. De lokale productie ervan maakt ons minder afhankelijk van ingevoerde eiwitbronnen voor voeding en voeder, zoals soja. Bovendien zet de dierlijke productie verdere stappen in verduurzaming.”

Patricia De Clercq, secretaris-generaal Departement: “Een meer plantaardige en lokale eiwitvoorziening is één van de speerpunten van de Vlaamse voedselstrategie die het Departement Landbouw en minister Jo Brouns op 29 november hebben voorgesteld. De vrijwillige acties van private en publieke partners, maar ook de projecten die steun ontvangen van ons departement, zijn heel divers en variëren van laagdrempelig en lokaal tot een staaltje van pure Vlaamse spitstechnologie. Ons departement moedigt daarom samenwerking in de keten aan en zet ook in op sensibilisering en subsidiëring. Zo geven we mee vorm aan de uitwerking van onze Vlaamse voedselstrategie.”

Het volledige eiwitactieporgramma is beschikbaar op https://lv.vlaanderen.be/nl/beleid/vlaamse-kost/eiwitstrategie.

Meer uitleg over de 19 eiwitprojecten vindt u op Projecten realisatie eiwitstrategie | Landbouw en Visserij (vlaanderen.be)

 


  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer