Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 dec 2022 10:52 

Opbrengst van een kleine windturbine


Een windturbine kan een goede investering zijn op lanbouwbedrijven met een hoog elektriciteitsverbruik. Maar wanneer brengt deze investering nu het best op?

Een windmolen wordt het best geplaatst met een zo vrij mogelijke toegang vanuit zuid – zuidwestelijke richting. In onze contreien komt namelijk de wind het meest uit die richting. Gezien een kleine windmolen relatief gezien vrij laag staat is de invloed van het terrein vrij groot. Obstakels (zoals bomen of gebouwen) kunnen al vlug een grote invloed hebben.

Levensduur en garanties

Er zijn verschillende aanbieders van windmolens op de markt, waarbij er wel wat variatie zit tussen prijzen en vermogens. Wat echter een heel belangrijk aspect is, is de verwachte levensduur. Dit kan een groot verschil maken. Hoe langer de windturbine meegaat, des te langer deze energie kan produceren. Relatief gezien wordt deze energie dan goedkoper, gezien met dezelfde investering er meer elektriciteit opgewekt wordt.

Levensduur hangt natuurlijk samen met goed onderhoud. Een windmolen heeft bewegende onderdelen en deze dienen correct onderhouden te worden, opdat de molen lang zou meegaan. In een opbrengstberekening dient er rekening gehouden te worden met deze onderhoudskost.

Hoe meer molens van eenzelfde type er bestaan, hoe beter de voorziening van reserve-onderdelen uitgebouwd zal zijn. Dit is tevens een parameter waar rekening mee kan gehouden worden.

windrichting Hoe veel elektriciteit gaat de windturbine nu opbrengen?

Hier dient er echt opgelet te worden voor "reken je rijk". Een windmolen heeft een bepaald rendement bij een bepaalde windsnelheid. Om een goede inschatting te maken, is het van belang dat je een idee hebt van de gemiddelde windsnelheid op de hoogte van de windmolen. Als je dit in de berekening te hoog inschat, dan ga je op papier meer opbrengst hebben. In praktijk gaat het daardoor natuurlijk niet meer waaien. Een goede inschatting is dus heel belangrijk. De windkaart Vlaanderen geeft een idee hiervan. 

Het ene jaar is ook het andere jaar niet. Er zijn jaren waarin het meer waait dan andere jaren (net zoals niet ieder jaar even zonnig is).

Bekijk hier de windkaart meer in detail Windkaart

De financiële opbrengst wordt natuurlijk ook bepaald door het feit of je de energie zelf kan gebruiken of dat er een groot deel op het net geplaatst wordt. Hoe meer je de opgewekte energie zelf verbruikt, des te groter wordt het voordeel dat je doet. Daarom is een juiste dimensionering belangrijk.

Windenergie gaat goed samen met zon. In de wintermaanden is er gemiddeld meer wind (en dus meer elektriciteit). Bij zonnepanelen is het net andersom. Beide samen geven een gelijkmatiger opbrengstprofiel.

Hoe kan ik mijn energieverbruik optimaliseren?  


  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer