Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 jan 2023 12:25 

Veggieburgers zijn ultrabewerkt


Veggieburgers lijken vandaag de dag het meest courante alternatief voor vlees te zijn. Al zijn sommige exemplaren toch niet zo gezond, zo blijkt uit onze test. Slechts drie van de twintig burgers konden ons daarin overtuigen.

 

Veggieburgers niet het beste vegetarische alternatief voor je vlees

De veggieburgers die we testten werden geproefd en beoordeeld door een panel van 60 mensen. Van de 20 geteste hamburgers scoorden er slechts 3 goed. De smaak van de groenteburgers was een van de belangrijkste criteria in onze test.

De veggieburgers werden verder ook beoordeeld op hun verwerkingsgraad, hun samenstelling en het aantal additieven. We wierpen ook een grondige blik de verpakking. Op die manier strandden 9 van de 20 producten zelfs in de zone "niet kopen".

ONTDEK DE BESTE VEGGIEBURGERS

Veggieburgers zijn ultrabewerkt

Suiker, zout, vet, additieven, kleur- en smaakstoffen... deze ingrediënten vind je erg vaak terug in je vegetarische burgers. Wanneer veel van deze ingrediënten aan voedsel worden toegevoegd of wanneer ze overmatig worden verwerkt, spreken we van ultrabewerkte producten. Heel wat veggieburgers bleken overigens te weinig vitamine B12, ijzer, eiwit en te veel vet te bevatten. Om een volwaardige vleesvervanger te zijn, moeten zulke burgers burger voldoende eiwitten, vitamine B12 en ijzer leveren.

Verwar "vegetarisch" echter niet met "gezond". Dat is immers niet altijd hetzelfde, zeker niet bij de veggieburgers. Om hun burgers goed te laten smaken, de houdbaarheid te verlengen of vlees (textuur/smaak) zoveel mogelijk na te bootsen, voegen fabrikanten er immers allerlei ingrediënten aan toe. Zo ondergingen niet minder dan 15 van de 20 burgers een aanzienlijke bewerking. 

De consumptie van zulke ultrabewerkte producten kan echter gevolgen hebben. Zo kan het leiden tot een verhoogd risico op kanker, hart- en vaatziekten, diabetes (type 2) en zwaarlijvigheid. Vorig jaar bleek al uit onze test dat veel groenteburgers ultrabewerkt waren. De burgers van dit jaar zijn niet overtuigender.

Samenstelling van veggieburgers is niet gezond

De samenstelling van veggieburgers liet in de helft van de gevallen te wensen over. Zet zulke burgers dus liever niet meer dan één keer per week op je menu. 

Kies liever voor andere producten die belangrijke voedingsstoffen bevatten:  

  • hoogwaardige eiwitten vind je onder meer in peulvruchten
  • essentiële vetzuren (omega 3) zitten bijvoorbeeld in noten of lijnzaad
  • vitaminen (B en D) in zuivelproducten en granen
  • mineralen (ijzer, calcium, zink en natrium) in noten en zaden.
Er ontbreekt informatie op de verpakking van veggieburgers

De informatie op de verpakking voldoet aan de wettelijke voorschriften, maar bij sommige etiketten ontbreken er bepaalde elementen die er volgens ons wel op zou moeten staan. Het vezelgehalte wordt bijvoorbeeld niet vermeld op de verpakking van de Beyond Meat-burger en de veggieburger van Bio Veggie Company. Wij betreuren dit omdat de consumptie van vezels een van de belangrijkste voedingsprioriteiten is.

Ontdek hoe je een gezonde, kant-en-klare vleesvervanger kunt vinden.

Kies plantaardige eiwitten voor een duurzame voeding

Je eet dus maar beter niet elke dag veggieburgers. Ze zijn te bewerkt en voldoen niet aan je voedingsbehoeften. We blijven echter wel voorstander van een voedingspatroon met meer plantaardige eiwitten.

Te veel vlees eten heeft een zware impact op de planeet. Als we een leefbare wereld willen doorgeven aan de generaties na ons, dan is het essentieel om zelf ook meer plantaardige eiwitten in onze voeding op te nemen. Uit duurzaamheidsoverwegingen loont het dus de moeite om af en toe een vleesburger te vervangen door een veggieburger. Maar kies er dan liever eentje die goed scoorde in onze test, zodat ook je lichaam er blij mee is.

 


  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Hennep als duurzaam gewasLees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Tariefvrije import Oekraïense landbouwproducten verlengd Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Grondwaterstanden historisch hoogLees meer
 
 
De aanwezigheid van de wolf in Vlaanderen Lees meer
 
 
Stilleggen van een landbouwbedrijf wegens vervuiling door PFASLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer