Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 apr 2023 08:18 

Grondwaterstanden de voorbije weken sterk verhoogd


Waar een zeer droge maand februari nog voor lage grondwaterstanden zorgde, ziet de situatie er nu helemaal anders uit dankzij een zeer natte maand maart. Begin april zijn de grondwaterstanden in ongeveer de helft van de meetplaatsen hoog tot zeer hoog.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Stijgende grondwaterpeilen zijn goed nieuws, maar als we ze blijvend willen verbeteren, moeten we ook inzetten op de infiltratie van regenwater. Dat is nu al een belangrijk onderdeel van de Blue Deal en alle experten bevestigen hoe belangrijk dat is. Regenwater infiltreren in plaats van het af te voeren, is een goedkope en efficiënte manier om ons te wapenen tegen droogte.”

Op 3 april had 49% van de meetplaatsen een hoge (31%) tot zeer hoge (18%) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. 29% vertoonde een normale en 22% een lage (14%)tot zeer lage (8%) grondwaterstand. Door de maartse buien daalde het aantal meetplaatsen met een lage tot zeer lage grondwaterstand van 82% begin maart tot 22% begin april. Dat is zelfs beter dan de situatie in april vorig jaar toen de VMM op 60% van de meetplaatsen lage tot zeer lage peilen noteerde.

Download het toestandsrapport april 2023

Grondwaterstanden op kaart Vlaanderen

Minister Demir: “Dit is goed nieuws en een mooie start voor de droge maanden die er statistisch gezien nu aankomen. Maar we moeten ons niet rijk rekenen. De komende maanden zullen misschien weer droger zijn. Wanneer het dus regent, moeten we het water maximaal in de bodem laten infiltreren. Zo raken we minder snel in de problemen in echt droge periodes.”

Ontharden en infiltreren

Door verhardingen uit te breken en te vergroenen, kan regenwater beter in de grond sijpelen. Het grondwater kan zo aanvullen. Bovendien is er ook minder kans op wateroverlast, omdat het regenwater infiltreert in plaats van wegstroomt naar de riolering. Bij hevige regens doet dat regenwater de riolering soms zelfs overstromen.

De voorbije 4 jaar zijn tal van steunmaatregelen uitgewerkt voor bedrijven, burgers en lokale overheden om grondverhardingen in beton of asfalt uit te breken en te vergroenen. Het gaat dan onder meer over de proeftuinen ontharding, het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen of de Blue Deal oproep Groenblauwe parels.

Demir: “Infiltratie en ontharding gaan hand in hand en iedereen kan er aan bijdragen. Met tal van steunmaatregelen zetten we daar sterk op in. Zo’n projecten tonen in de praktijk aan dat ontharding mogelijk is én een meerwaarde heeft voor de omgeving.”

De meest eenvoudige infiltratiemaatregelen zoals wadi’s, infiltratiestroken en afgekoppelde dakgoten zijn ook het meest kosteneffectief, dat blijkt ook uit een gezamenlijke studie van VITO en VMM

 


  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer