Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 aug 2023 08:18 

FAVV waarschuwt voor oosterse fruitvlieg


Het Belgische federaal voedselagentschap (FAVV) waarschuwt voor de oosterse fruitvlieg (Bactrocera dorsalis). Dit kleine zwart-gele insect kan hele fruit- en groenteteelten vernietigen.

De Bactrocera dorsalis ofwel de oosterse fruitvlieg behoort tot dezelfde familie als boorvliegen en is ongeveer even groot. De larven van de kleine bij-achtige vlieg kunnen het vruchtvlees van fruit aantasten waardoor de oogst ongeschikt wordt voor consumptie. Het beestje komt oorspronkelijk uit tropische landen en is al sporadisch gesignaleerd in onder meer Frankrijk en Italië. Maar onlangs is de fruitvlieg aangetroffen op een fruitmarkt in Antwerpen. Naar aanleiding daarvan heeft het FAVV de waakzaamheid verhoogt, meldt vilt.be.

FAVV roept nu zowel professionele groente- en fruittelers als particulieren op om onmiddellijk het voedselagentschap in te lichten als ze de vlieg denken aan te treffen. Een volwassen oosterse fruitvlieg is tussen 0,8 en 1 cm groot en is te herkennen aan twee gele strepen aan de rand van het borststuk, de zwarte rand van de vleugels en het T-vormige patroon op het achterlijf.

“Na we een melding met foto ontvangen hebben, zullen we nagaan of het inderdaad om Bactrocera dorsalis gaat”, laat FAVV weten. “Indien dit het geval is, zullen we kijken of het gaat over een uitbraak of een alleenstaand exemplaar, die bijvoorbeeld hier terecht is gekomen door de import van gecontamineerd fruit. Indien nodig zal een veiligheidszone worden ingesteld rond de plaats waar het beestje aangetroffen werd.” Het agentschap vraagt voorts om geen fruit en groenten mee te nemen uit verre landen, omdat die mogelijk besmet zijn met de oosterse fruitvlieg.

Wie denkt een oosterse fruitvlieg gezien te hebben, wordt gevraagd een duidelijke foto op te sturen naar meldpunt@favv.be. Het voedselagentschap vraagt ook om te proberen het vliegje te vangen en te bewaren in een goed afgesloten doosje.

 


  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer