Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 jan 2024 09:41 

Belgische varkensvlees mag terug China binnen


Vandaag werd het jarenlange embargo voor Belgisch varkensvlees in China opgeheven. China is een belangrijke markt voor de Vlaamse varkenshouderij omdat we er de oren en snuiten van het varken kwijt kunnen. Deze zijn niet gewild bij ons en voor Chinezen net een delicatesse.

Een win-win voor de Vlaamse varkenshouderij en China

Sinds 2018 was er een ban op ons varkensvlees omwille van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Wallonië bij wilde everzwijnen. Hoewel België sinds eind 2020 officieel vrij verklaard werd van de varkenspest, geraakte de export naar China niet terug op gang. De missie naar China met premier Alexander De Croo brengt hier verandering in. Een delegatie vanuit de varkenssector toonde tijdens deze missie het belang aan van de export van Belgisch varkensvlees naar China.

Belgische delegatie in China

 

“China is veel meer dan een “nice to have” voor de varkenssector”, aldus Filip Fontaine, CEO van het Vlaams Centrum voor Agro en Visserijmarketing (VLAM). “De Chinese markt is voor de Vlaamse varkenshouderij erg belangrijk. De producten die we naar China exporteren zijn bij ons niet gewild. Denk hierbij aan de oren en snuiten. Dit impliceert dat we niet produceren voor de Chinese markt als doel op zich. China is wel een belangrijke schakel in de volledige verwaarding van onze varkens. De afzet van minder gewenste stukken die men in China wel smaakt is dan ook een win-win”.

Geen enkel stukje van het varken gaat hierdoor verloren. Het is dan ook een mooi voorbeeld van het voorkomen van food waste. Daarenboven krijgen onze varkenshouders een kleine meerprijs voor deze producten in China die het verschil maken tussen winst en verlies op onze bedrijven. Dit helpt de Vlaamse varkenshouders dan weer om investeringen in milieu hier in Vlaanderen mogelijk te maken.

Een sterke samenwerking vanuit de varkenssector

Vanuit zijn jarenlange expertise in het openen van nieuwe markten zet VLAM met zijn afdeling BMO (Belgian Meat Office) sterk in op het versterken van de positie van de Vlaamse varkenshouderij. Joris Coenen van BMO geeft aan dat de varkenssector al jarenlang bezig is met het heropenen van de Chinese markt. “Eind december nog bracht een officiële Chinese delegatie een bezoek aan onze Vlaamse varkenshouderij. De missie naar China vormt het sluitstuk van alle inspanningen door de sector, “ zegt Coenen. “Deze verwezenlijking hebben we kunnen bekomen door een goede samenwerking met het Federaal Voedselagentschap FAVV, met de industrie zoals FEBEV en BFA, en uiteraard BB en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS)”, duidt Filip Fontaine.

 


  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer