Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel

 18 mei 2024 17:51 

"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden"


De zware overstroming en de wateroverlast als gevolg daarvan in Moelingen, een deelgemeente van Voeren, zal als ramp erkend worden.
Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon vanmiddag gezegd bij zijn bezoek aan de gemeente. Premier Alexander De Croo die er ook aanwezig was, engageert zich om gesprekken met Wallonië te voeren over beter waterbeheer.

De Limburgse gemeente Voeren werd gisteravond getroffen door de "ergste overstromingen ooit" in de gemeente. Op sommige plaatsen viel er tot wel 100 liter neerslag per vierkante meter. De rivier de Berwijn trad buiten de oevers en het water stond in sommige huizen ruim een meter hoog.

Minister-president Jan Jambon (N-VA) maakt zich dan ook sterk dat de wateroverlast als ramp erkend zal worden. "Er is hier al een verbreding van de oevers geweest, anders was de ramp hier nog groter geweest", aldus Jambon. "Ik kan met stellige zekerheid zeggen dat dit hier als ramp erkend zal worden. De schade die door de verzekering niet gedekt wordt, wordt dan door de overheid gedekt."

Burgemeester Joris Gaens benadrukte vanochtend al dat er op langere termijn ook maatregelen nodig zijn in Wallonië, omdat het stroomgebied van de Berwijn grotendeels daar ligt. "De Vlaamse Milieumaatschappij heeft in Moelingen zelf maatregelen uitgevoerd - de rivier is verbreed - maar die helpen enkel bij kleine overstromingen. En dus moet er ook iets in Wallonië worden ondernomen. Maar de vraag is: kan je dat volledig wegnemen bij dergelijke extreme regenval?"

Hij werd al bijgetreden door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die vanochtend ook ter plaatse kwam. De wateroverlast in Voeren toont volgens Demir de noodzaak aan van de Blue Deal, een Vlaams plan tegen droogte en overstromingen. "Dit is ook de reden waarom ik een Europese Blue Deal wil, zodat ook stroomopwaarts in Wallonië en andere landen water wordt vastgehouden in plaats van afgevoerd naar ons."

Premier De Croo (Open VLD) engageert zich om die gesprekken met Wallonië te voeren over beter waterbeheer. "Er zijn dingen die veranderen, de intensiteit van het water neemt toe. We hebben dat enkele jaren geleden al gezien en we zien dat nu ook. We gaan voor een stuk ons waterbeheer moeten aanpassen. Vlaanderen is dat al aan het doen, maar water stopt niet aan grens van Vlaanderen. Het grootste deel van het water van de Berwijn komt van Wallonië, daar moet je betere afspraken maken tussen Vlaanderen en Wallonië en daar wil ik federaal wel bij helpen."

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) pleit dan weer voor de oprichting van een "Vlaams Waterzekerheidsfonds, zodat er legislatuur-overschrijdend voldoende middelen zijn om ons verder te beschermen tegen zowel wateroverlast als droogte", legt ze uit. "Verdere grote investeringen in zowel de bevaarbare als onbevaarbare waterwegen zijn cruciaal." Daarnaast vindt ze dat het volgende Vlaamse regeerakkoord een "bijzondere aandacht" moet besteden aan water.

 


  Nieuwsflash
 
ETCH-pleidooi voor ondergronds hoogspanningsnetwerk op gelijkstroom - Impact op Ventilus Lees meer
 
 
Conditionaliteit 2023-2027 GLBLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Grondwaterstand uitzonderlijk hoog na zeer natte lente Lees meer
 
 
Projectgebied Brabantse Wouden - Toekomstperspectieven voor landbouwexploitaties Lees meer
 
 
Leadership transition SESVanderHaveLees meer
 
 
Investeringsprojecten duurzame verwerking en afzet landbouwproducten Lees meer
 
 
Uiterste zaaidatum voor maÔs 15 juni? Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag wijzigen tot en met vrijdag 14 juni 2024 Lees meer
 
 
Demo onkruidbestrijding in ruggenteelten Lees meer
 
 
Slechte weersomstandigheden doen de veldwerkzaamheden vertragen, wat nu met mijn verzamelaanvraag?Lees meer
 
 
Agrifirm: the power of regenerative agricultureLees meer