Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 jun 2024 12:24 

Favoriete BBQ-vlees van de Belg is … worst


We hebben er lang op moeten wachten, maar nu is het eindelijk zover: het zomert en dat luidt de start van het barbecueseizoen in. VLAM vroeg aan duizend Belgen wat zij het liefst op hun rooster leggen. Worst blijkt de populairste barbecuebereiding, gevolgd door brochettes, spek en steak.

 

BBQ-tafel

 

71% van de Belgen vindt dat barbecueën een traditie is die niet verloren mag gaan. Dat blijkt uit onderzoek van VLAM*. Gemiddeld tien keer per jaar zitten we gezellig rond de barbecue, zowel thuis met het gezin als elders (bij familie, vrienden, evenementen…). Bij meer dan de helft van de Belgen (54%) begint het te kriebelen om te barbecueën van zodra het mooi weer is.

Liefst vlees op de grill

Voor 53% van de barbecueënde Belgen is vlees onmisbaar op het rooster. Verder heeft 25% heel graag vlees bij een barbecue en 15% liefst wel. Voor slechts 7% hoeft vlees dus niet. De producten die het vaakst op de barbecue belanden, zijn vooral worsten (34%), brochettes (21%), spek (16%) en steak (16%). Ook ribbetjes (15%) en vis (al dan niet in papillot, 14%) zijn populair.

Groenten & aardappelen als side dishes

Bij een barbecue horen ook groenten (zowel in salades als gegrild), vinden we: voor 32% van de ondervraagden zijn ze onmisbaar, 37% wil ze heel graag en 23% heeft ze er liefst wel bij. Voor slechts 8% van de Belgen hoeven groenten dus niet. Sla, tomaten, komkommer en geraspte wortelen zijn de favoriete koude groenten van de Belg. Paprika, aubergine, courgette, ajuin, champignons en maïs zijn dan weer de groenten die het vaakst op de rooster gelegd worden.

Wie barbecue zegt, zegt ook aardappelen. 90% van de Belgen heeft liefst aardappelen bij een barbecue, waarvan zo’n 25% ze zelfs onmisbaar vindt. We lusten ze zowel warm (gegrild of gepoft op de barbecue) als koud (in een aardappelsalade).

Tot slot schenken we bij een barbecue verschillende dranken. Wijn (rood, wit en rosé) blijkt de grootste favoriet, gevolgd door water, frisdrank en bier.

 


  Nieuwsflash
 
Oproepen innovatie 2025: EIP-Operationele groepen en VLIF-innovatieve investeringenLees meer
 
 
Duurzaam waterbeheer op uw bedrijf Lees meer
 
 
Bemestingsprognose beschikbaar op het e-loket Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag, uitbetaling van premies of info over de intekening van de beschermingsstrookLees meer
 
 
3 grote spaarbekkens aanleggen voor periodes van droogte Lees meer
 
 
Parlementaire vragen over het verdwijnen van landbouwgrondenLees meer
 
 
Parlementaire vragen over de toekomst van de brede weersverzekeringLees meer
 
 
Impact van biolandbouw op duurzame voeding Lees meer
 
 
Praktische uitvoering van MAP7Lees meer
 
 
Financiering van het GLB na 2027Lees meer
 
 
Stikstofdecreet: onduidelijkheid over vrijstellingen voor rundveebedrijven Lees meer
 
 
Methaanreducerende voedermaatregelen voor vleesvee Lees meer
 
 
Belgen zijn meest tevreden met hun persoonlijke relaties Lees meer
 
 
Actieplan voor administratieve vereenvoudiging Lees meer
 
 
Meer dan helft omwonenden van 3M in Zwijndrecht te veel PFAS in bloedLees meer
 
 
Gemeentelijke reductieopgave ruimtebeslag en verhardingLees meer
 
 
Arne Braeckman (Gent) bekroond tot ‘Sommelier of the Year 2025’ Lees meer
 
 
De invoering van een plattelandstoets in Vlaanderen Lees meer
 
 
Promotie van vlas als biogrondstof Lees meer
 
 
Prijsvorming in de aardappelteelt Lees meer
 
 
Daling van het aantal beheersovereenkomsten Lees meer
 
 
Over de rendabiliteit van de veeteelt Lees meer
 
 
Veredelings- en kwaliteitsprogramma voor Vlaamse hop Lees meer
 
 
Over de acties van de beweging Code Rood tegen de agrobedrijven Lees meer
 
 
Toekomstvisie 2040 van de EU-commissaris voor LandbouwLees meer
 
 
Groen licht van de 27 voor gebruik van "nieuwe genomische technieken"Lees meer
 
 
Erkenning hevige regenval, storm- en rukwinden en hagelbuien 9 juli 2024 als ramp Lees meer
 
 
Erkenning hevige regenval 1 en 2 augustus 2024 als ramp Lees meer
 
 
Biopesticiden in de landbouw - Stimuli Lees meer
 
 
Duurzame bemesting van aardappelenLees meer
 
 
Mestbank verleent uitstel voor Mestbankaangifte tot en met 31 maart Lees meer
 
 
Vlaams landbouwbeleid gunstiger voor kleinere landbouwbedrijven Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 is van start gegaan Lees meer
 
 
IPM richtlijnen checklist 2025Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer
 
 
Water vasthouden met stuwen: types, eigenschappen en checklist Lees meer