Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 mei 2017 10:32 

Efficiëntere productie op het melkveebedrijf is ook goed voor verlagen CO2-voetafdruk


Maatregelen in voer en management geven naast een verdere verbetering van het inkomen van de melkveehouder, ook een reductie van de CO2-voetafdruk. Dat blijkt uit een studie van ForFarmers waarbij de voerwinst op een gemiddeld melkveebedrijf aanzienlijk wordt verhoogd en de CO2- en methaanuitstoot respectievelijk met 13,4% en 17,1% afneemt.

Ook binnen de Vruchtbare Kringloop Achterhoek gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over het verlagen van de CO2-voetafdruk.

In de melkveehouderij in Nederland streven de Nederlandse Zuivelorganisatie NZO en LTO via de 'Duurzame Zuivelketen' naar een klimaatneutrale groei in 2020 ten opzichte van 2010. De melkveehouderij dient een bijdrage leveren aan het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. Gemiddeld bedraagt de uitstoot in Nederland nu 1,24 kilo CO2-equivalenten per kilogram melk. Om de doelstelling van klimaatneutrale groei te behalen is in 2020 een uitstoot van ongeveer 1 kilo CO2-equivalenten per kilogram melk nodig. Daarom heeft ForFarmers onderzocht welke mogelijkheden er zijn. Daartoe is de rekenmodule Melk€fficiënt uitgebreid met een berekening van de CO2-voetafdruk.

Voor een bedrijf met 100 melkkoeien met een gemiddelde productie van 8.500 kilogram melk per koe, 70 stuks jongvee, 40 hectare grasland en 10 hectare snijmais zijn er verschillende alternatieven doorgerekend. Uit deze berekeningen blijkt dat de CO2- en methaanuitstoot respectievelijk met 13,4% en 17,1% afneemt indien een combinatie van maatregelen wordt doorgevoerd.

Binnen de Vruchtbare Kringloop Achterhoek leverden de gesprekken in de werkgroep waardevolle informatie op, zo is onder andere eigen geteeld voer gunstiger dan aangekocht voer en is een optimale bodem essentieel voor een optimale gewasproductie en minimale verliezen. Tussen bedrijven worden grote verschillen in de CO2-voetafdruk gevonden. Door aanpassingen in voeding en management is er veel voor de melkveehouder te verdienen: een hogere voerwinst, meer melk per kilo fosfaat en een duidelijke afname van de CO2-voetafdruk. Door extra nadruk te leggen op rantsoenmaatregelen kan wellicht een verdere reductie van de CO2-voetafdruk worden gerealiseerd.

bron: ForFarmers



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer