Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 aug 2017 04:50 

Druk op aardappelmarkt


De afgelopen week werd het sentiment in de aardappelmarkt voornamelijk bepaald door het weer. Aardappelweer in NW-Europa waardoor de bears zich gesterkt voelen en de druk op de noteringen toenemen.

De verwerkers zijn niet of nauwelijks aan de markt. De Belgische PCA/Fiwap notering kwam met een fikse prijsdaling geput uit de voorgaande week.
Voor de consumptie aardappelen is er wel enige interesse voor de export, maar het kan geen wending  geven aan de negatieve stemming.
Duitsland kwam afgelopen week met een areaaluitbreiding van 2.5 procent naar 248.500 hectare (zetmeel-, tafel- en industrieaardappelen). De uitbreiding is ruim  0.5 procent minder dan een paar maanden geleden werd aangenomen. In Duitsland verschuift de teelt steeds meer  van zetmeel naar tafel- en industrie.
Agreste verhoogde in haar laatste prognose het Franse areaal naar 135.000 hectare (125.250 hectare y/y), plus 3400 hectare versus de voorlaatste raming. Volgens Agreste gaat de oogst net boven 6 miljoen ton uitkomen.
De stemming is negatief, maar bemonsteringen geven geen uitgesproken beeld van een uitmuntende groei en de NW-Europese markt wordt gekenmerkt door grote verschillen.  In Nederland en Duitsland zijn er overwegend gemiddelde groeicijfers ten opzichte van de laatste jaren. België daarentegen blijft voor Bintje na 119 groeidagen op 33 ton/ha.  Het 10-jarig gemiddelde na evenveel groeidagen ligt op 44 ton/ha. Fontane doet het al niet veel beter. De bemonsterde percelen met Fontane zaten begin deze week rond 117 groeidagen op 34 ton/ha. De voorbije vier seizoenen werd rond 111 groeidagen een bemonstering uitgevoerd en toen lag de bruto -opbrengst op 42 ton/ha. België groeit dit jaar naar ruim 96.000 hectare (17 procent van het areaal EU-5). Stel, dat België op het einde van het groeiseizoen 5 ton per hectare onder het gemiddelde blijft dan vertegenwoordigt dat bijna 500.000 ton. Bovendien rekent de markt met een toenemende productie van de industrie in Nederland en België. Kortom, als de export van verwerkt product in het zelfde tempo blijft expanderen dan het laatste jaar, dan is er nog ruimte voor de bulls in de markt. 



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer