Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 nov 2017 11:20 

Verslag Comité Technique Lin door Arvalis


Twee keer per jaar organiseert Arvalis een Comité Technique Lin.
Dit is een vergadering met vertegenwoordigers van de sector, waar het onderzoeks- en voorlichtingsprogramma van Arvalis wordt afgetoetst en vastgelegd.

Vanzelfsprekend is hier vooral de Franse vlassector vertegenwoordigd met Mr. Pascal Prévost als voorzitter, maar er is ook één vertegenwoordiger voor Nederland (Bart Depourcq) en België (Lies Willaert) en. Op 8 november vond in Abbeville deze vergadering plaats.

Het onderzoek bij Arvalis bestaat enerzijds uit een luik met proeven die jaarlijks terug keren in het programma. Dit “klassieke” onderzoek omvat onder andere het rassenonderzoek, het evalueren van bestaande gewasbeschermingsmiddelen en het screenen van nieuwe middelen met het oog op het verkrijgen van een erkenning.
Door middel van extra financiering via projecten, kunnen ook bepaalde andere onderwerpen dieper onderzocht worden.

Eén van deze projecten is het project Lin’Azote, waarbinnen verschillende types bemestingsproeven werden aangelegd. Enerzijds waren er proeven waarbij de N-behoeftes van vlas opnieuw werden bekeken. Daarnaast ook proeven waar verschillende N-meststoffen met elkaar werden vergeleken, alsook verschillende bladmeststoffen. En tot slot werden ook proeven aangelegd naar de invloed van verschillende groenbedekkers op vlas. Dit 3-jarig project loopt in 2017 op zijn einde. De resultaten van de voorbije 3 jaar zullen gebundeld worden in een publicatie.
Een ander project is het project AgroEcoLiF. Gezien het steeds moeilijker wordt om gewasbeschermingsmiddelen erkend te krijgen en te houden, wordt via dit projectonderzoek gedaan naar alternatievere en duurzamere teeltmethodes in vlas. Enerzijds werd in 2017 een proef aangelegd waarbij verschillende teelttechnieken (van heel intensief naar meer extensief) met elkaar worden vergeleken. Daarnaast werd ook een proef aangelegd waarbij verschillende bio-controlemiddelen ter bestrijding van witziekte werden uitgetest. Tot slot werd er ook een proef uitgevoerd met mechanische onkruidbestrijding, waarbij enerzijds de klassieke wiedeg en anderzijds de rotatieve wiedeg (lepelwieder) werden uitgetest, in vlasveldjes met een verschillende tussenrijafstand.

Dit is een 2-jarig project en de proeven zullen in 2018 opnieuw worden herhaald.
De resultaten van het vlasonderzoek van Arvalis van 2017 zullen worden voorgesteld op hun studievergadering op 1 december in Cottenchy (https://www.arvalis-infos.fr/reunion-techniciens-lin-@/view-3060-arvevenements.html).

Op de vergadering in Abbeville werd ook meegedeeld dat François Bert (vroegere directeur van ITL) verandert van functie binnen Arvalis. Tot eind 2017 blijft hij Animateur filière lin, vanaf 1 januari 2018 wordt hij Chef de service du programma et des partenariats bij Arvalis. Hij krijgt dus een meer overkoepelende functie binnen Arvalis en zal minder direct betrokken zijn bij het vlasonderzoek.
Zijn opvolger als Animateur filière lin is Dhr. Thomas Joly.



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer