Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 feb 2018 16:21 

NEPG rapporteert hoge voorraden


Alle recente voorraadmetingen in de NEPG-landen (Noordwest-Europese aardappeltelers) laten zien dat de werkelijke aardappelvoorraden hoger zijn in vergelijking met vorig seizoen en ook ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.

Met 6% meer noordwestelijk areaal en 11% hogere opbrengst dan het jaar ervoor zijn er momenteel teveel aardappelen, waardoor de verstoorde balans tussen vraag en aanbod een negatief effect heeft op de actuele vrije marktprijzen. Ondanks dat de verwerkende industrie de afgelopen 5 jaar een toename van 15% in productie vertoont.

Meer tarra dan verwacht

In december schatte de NEPG een te verwachten tarra van 5% in, hetgeen realistisch lijkt, maar misschien zelfs nog wel aan de lage kant is. In het hele NEPG-gebied blijft men kwaliteitsproblemen in de opslagen rapporteren. Alhoewel vooral één ras vaak genoemd wordt zijn andere rassen ook niet geheel gevrijwaard. Mede door het nog steeds aanhoudende aanbod van deze probleempartijen die eerder verwerkt moeten worden, overstijgt het aanbod de vraag nog.

Over het algemeen lijkt de kwaliteit in de opslagen echter goed, ondanks dat er nog steeds opslagen eerder moeten worden geopend dan gepland vanwege aanstaande kwaliteitsproblemen. Hierdoor lijkt een gebrek aan goede frituurkwaliteit aan het einde van het seizoen realistisch.

Het actuele koude weer in Noordwest-Europa zou ook tot extra uitdagingen kunnen leiden en zoals alle jaren is ook nu de vraag: wanneer wordt de nieuwe aanplant gerealiseerd in het NEPG-gebied? De (te) natte grondomstandigheden in combinatie met de huidige vorstperiode zorgen ervoor dat een vroege start van het plantseizoen niet meer haalbaar lijkt. De eerste vroege aanplant is in sommige gebieden van Duitsland al uitgesteld.

De activiteiten aan de verwerkingskant zijn goed, maar de benodigde extra aardappelen worden nog bijna allemaal bevoorraad uit gecontracteerde aardappelen waardoor de vraag naar vrije aardappelen wekelijks zeer laag is.

Als gevolg van aantrekkelijke aardappelprijzen voor de exportbestemming verloopt de export uit de NEPG-landen voor verse tafelaardappelen goed, met als positieve uitschieter de Franse export. Ook de uitvoer van kant-en-klare aardappelproducten naar verre bestemmingen vertoont nog steeds een blijvend stevig stijgende lijn.

Contractprijzen voor volgend seizoen lager

Op basis van de huidige situatie werden voor het komende seizoen lagere contractprijzen voor de verwerking verwacht, hetgeen nu wordt bevestigd door de NEPG die prijsverlagingen van 5 - 10% rapporteert, afhankelijk van het tijdstip van levering, de variëteit en de afnemer. Deze contractprijzen zijn niet alleen lager dan vorig seizoen, maar ook lager dan het seizoen ervoor. De prijsverlaging voor het zeer vroege segment blijkt het hoogst. Volgens de NEPG zijn deze contractprijzen voor telers niet kostendekkend.

Telers wordt daarom geadviseerd dit voorjaar een realistisch areaal consumptieaardappelen te telen, in het besef dat de aanhoudende trend in België en Frankrijk van weer minder Bintje naar meer verwerkingsvariëteiten, met hogere netto verwerkbare opbrengsten, zal doorgaan. Dit zou kunnen leiden tot weer een extra plus op de gemiddelde oogstopbrengsten.



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer