Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 mrt 2018 13:21 

Bestemmingsneutraliteit voor alternatieve energieproductie


Vraag om uitleg over een bestemmingsneutraliteit voor alternatieve energieproductie van Wilfried Vandaele aan minister Joke Schauvliege

De voorzitter

De heer Vandaele heeft het woord.

Wilfried Vandaele (N-VA)

Minister, als wij onze klimaatdoelstellingen en doelstellingen met betrekking tot hernieuwbare energie willen halen, moeten we grote aantallen extra zonnepanelen en windturbines plaatsen. Die inplanting blijft in onze dichtbevolkte en vaak ook landschappelijke waardevolle regio echter een probleem.

In het kader van het witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) kwam het begrip ‘bestemmingsneutraliteit’ voor projecten voor hernieuwbare energie op tafel.

Ook onze fractie is uiteraard bereid om te kijken waar extra mogelijkheden kunnen komen voor alternatieve energiebronnen, bijvoorbeeld in de groene bufferstroken langs autostrades of klaverbladen. Maar uiteraard zijn er ook openruimte- of natuurgebieden waar dit nefast zou zijn, zeker in bijvoorbeeld habitatgebieden of Vogelrichtlijngebieden. Vogelbescherming Vlaanderen spreekt over duizenden broedvogels die bedreigd zijn door de plannen van een windmolenpark aan bijvoorbeeld de Lommelse Maatheide.

Eind februari heeft het Europees Parlement gevraagd om bij energieprojecten uitdrukkelijk rekening te houden met het beperken van ecologische schade. Men moet dus nagaan wat de impact is op ruimtelijke ordening, landschap en ecologie. In mijn interpretatie vraagt het Europees Parlement dus om geen generieke regeling op te nemen maar om heel concreet op terrein te gaan kijken.

Minister, in hoeverre rijmt u de opmerkingen van het Europees Parlement met de intentie in het witboek BRV om bestemmingsneutraliteit in te voeren voor alternatieve energieprojecten?

Op welke manier zult u rekening houden met deze aanbeveling van het Europees Parlement bij de verdere uitwerking van het BRV en het beleidskader rond alternatieve energie?

De voorzitter

Minister Schauvliege heeft het woord.

Minister Joke Schauvliege

Mijnheer Vandaele, u bent een van de voortrekkers van de klimaatresolutie en u bent zeer begaan met het klimaat. U weet dus hoe belangrijk het is om in te zetten op alternatieve hernieuwbare energie. We hebben in het regeerakkoord afgesproken dat we alle procedures sterk zouden vereenvoudigen.

Momenteel werken wij een kader uit dat we zullen voorleggen aan de Vlaamse Regering, voor een bestemmingsneutraliteit. Dat betekent dat men op voorhand niet een of andere bestemming gaat uitsluiten waar men eventueel een investering in hernieuwbare energie kan doen. Alle worden die ik uitspreek, zijn belangrijk. We sluiten ze op voorhand niet uit, maar dat betekent niet dat er zomaar overal een windmolen kan worden ingeplant. Er moet dus nog worden gekeken op het niveau van de vergunning wat de gevolgen zijn van het specifieke project. En dan wordt ook naar de hinder gekeken en wordt het ecologische aspect meegenomen. Het is dan de bedoeling na te gaan wat de effecten zijn op de biodiversiteit en op mensen. Wanneer we windmolens toelaten in de buurt van dichtbevolkte gebieden, dan kunnen mensen daar hinder van hebben en wordt dat beoordeeld. Doen we dat in de natuur, dan ondervinden mensen daar geen hinder van maar vogels wel. Het is dan ook belangrijk om heel dat afwegingskader te bekijken en een goede afweging te maken.

Elke vergunningsaanvraag zal worden beoordeeld op basis van de geldende regelgeving, zijnde de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Men kijkt dan ook naar de goede ruimtelijke ordening, de functionele inpasbaarheid, de schaal, het ruimtegebruik, visuele en vormelijke elementen, cultuurhistorische aspecten en hinderaspecten. Dat is wat wij momenteel aan het uitwerken zijn. Het is goed dat wij in het kader van de vereenvoudiging zorgen dat de zaken helder worden geformuleerd en dat wij inzetten op minder CO2 en hernieuwbare energie.

Op het niveau van de vergunning moet natuurlijk rekening worden gehouden met alle hinderaspecten. Dit is een logische stap die er heus niet toe zal leiden dat men nu overal windmolens in habitatgebieden zal installeren. Maar wie weet of dit geen oplossing kan zijn in meer afgelegen gebieden, omdat er dan ook minder hinder of klachten zijn van mensen en omwonenden.

De voorzitter

De heer Vandaele heeft het woord.

Wilfried Vandaele (N-VA)

Minister, ik wil inderdaad ook uitdrukkelijk pleiten voor een beoordeling per dossier. We weten dat het allemaal belang heeft. Het realiseren van productie-energie, productieopslag of transport heeft een verschillende impact, ook de verschillende vormen van hernieuwbare energie hebben een andere impact op de omgeving, op de ecologische aspecten. We pleiten voor een zorgvuldige afweging per dossier en per plaats en we hopen dat we op die manier samen ergens kunnen geraken.

De voorzitter

De heer Schiltz heeft het woord.

Willem-Frederik Schiltz (Open Vld)

Minister, ik dank u voor het heldere antwoord. Het zal u niet verbazen dat mijn fractie een grote voorstander is van de bestemmingsneutraliteit en dat het, om het onomwonden te zeggen, een cruciale schakel is in de diverse plannen die deze Vlaamse Regering heeft uitgerold om meer hernieuwbare energie te lanceren. Mijnheer Vandaele, voor mij is het al lang geen alternatieve energie meer, maar is het een gevestigde standaardtechnologie geworden.

Minister, zoals u terecht zegt, is het zaak per zaak en locatie per locatie bekijken een heel evidente en heel no-nonsense benadering waarbij uiteraard alle verschillende elementen moeten worden afgewogen en waarbij de lokale overheden ook meer zullen worden geresponsabiliseerd om niet zomaar in het wilde weg tegen of voor een bepaald project te zijn maar te bekijken op welke manier een hernieuwbare-energieproject in hun omgeving kan worden gerealiseerd. U hebt uiteraard onze volle steun bij het verder uitwerken van dit principe. Ik dank de heer Vandaele voor deze vraag, waarmee dit nog eens extra in de verf is gezet.

Ik wil nog aangeven dat hernieuwbare energie niet altijd de grote boosdoener is. Vaak is er bij windmolens sprake van vogelsterfte, maar daarbij wordt vaak vergeten dat hoogspanningskabels een veel grotere impact hebben op vogelsterfte, om maar te zwijgen van de huiskat. Die produceert weliswaar geen hernieuwbare energie, maar het is goed dat het imago van hernieuwbare-energieproductie als zou die anti-ecologisch zijn, stilaan opzij wordt gezet.

Wilfried Vandaele (N-VA)

Correctie, mijnheer Schiltz, wanneer men die huiskat op de juiste manier vergist, dan kan dat wel energie opleveren.

We weten dat ook alternatieve, duurzame en hernieuwbare energie schuift. We hebben een zeer interessant werkbezoek gebracht aan Californië, en daar hebben we geleerd dat men energie uit waterkracht daar niet meer als duurzame energie beschouwt. Men telt dat daar niet mee, omdat de impact op de omgeving, zeker van grote projecten, te groot is.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer