Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 jul 2018 18:23 

UNIZO over versoepeling regels directe energielijnen


UNIZO reageert positief op de aanpassing van het energiedecreet, vandaag door de Vlaamse regering, onder impuls van Vlaams Energieminister Bart Tommelein. Daardoor wordt eenvoudiger om een rechtstreekse verbinding te maken tussen een bedrijf dat hernieuwbare energie produceert en een bedrijf in de buurt dat die energie afneemt. "Dit zal onze KMO's stimuleren om meer te investeren in hernieuwbare energie", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO.

UNIZO neemt het voorbeeld van een KMO met grote loodsen voor goederenopslag en bedrijfsvoertuigen. Voor zo'n bedrijf is het momenteel misschien niet interessant om zonnepanelen op het dak te leggen, omdat het bedrijf zelf relatief weinig stroom verbruikt. De zonnestroom op het distributienet injecteren en aan een stroomleverancier verkopen, brengt onvoldoende op. Via een directe lijn kan een aanpalende KMO die wél veel stroom verbruikt, maar onvoldoende ruimte heeft voor zonnepanelen, de hernieuwbare energie van zijn buur kopen en verbruiken.
 
Bij zelfstandigen en KMO's bestaat de elektriciteitsfactuur momenteel voor ruim de helft uit nettarieven, allerhande heffingen en bijdragen, waardoor de elekticiteitskost vaak hoog oploopt. Dat maakt het, na de versoepelingen in het energiedecreet des te interesanter om te investeren in dit soort directe lijnen, aldus nog UNIZO.
 
Elk project dat gebruik maakt van een directe lijn en beroep wil doen op ondersteuning via het systeem van de groenestroomcertificaten zal zogenaamde 'projectspecifieke steun' moeten aanvragen. Dit moet nog uitgewerkt worden in een uitvoeringsbesluit. UNIZO vraagt hiervoor een korte en soepele procedure. Complexe administratieve procedures kunnen immers potentiële investeerders afschrikken.
 
UNIZO wijst er verder op op dat sommige bedrijven nog altijd provinciebelasting moeten betalen op hun dakoppervlakte met zonnepanelen. "Dit gaat lijnrecht in tegen het beleid van de Vlaamse Regering om bedrijven te overtuigen mee te investeren in hernieuwbare energie", aldus nog Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "We eisen dan ook dat deze contraproductieve provinciale ondernemersbelasting wordt afgeschaft."
 
Positief dan weer volgens UNIZO is de beslissing van de ministerraad om het licht op groen te zetten voor het zogenaamde 'stopcontact op onze Noordzee', onder impuls van bevoegd staatssecretaris Philippe De Backer, waardoor de door windmolens geproduceerde hernieuwbare energie vlotter aan land beschikbaar wordt.

 



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer