Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 mei 2019 13:36 

Capture: opvang en hergebruik van water


Ondertussen zijn universiteiten, bedrijven, onderzoeksinstellingen en verschillende overheden een samenwerking gestart rond de opvang en het hergebruik van water. Capture zo heet het platform (Centre for Advanced Process Technology for Urban Resource Recovery). Eén van de initiatiefnemers is Korneel Rabaey van de faculteit bio ingenieurswetenschappen aan de UGent. “Wat we tot nu te weinig horen is hoe de technologie enorme kansen biedt voor burgers, boeren en bedrijven.”

“We hebben een netwerk van 59.000 km waterleidingen. Dat drinkwater wordt centraal geproduceerd en dan getransporteerd. Vaak naar bedrijven die vooral proceswater nodig hebben, water om te koelen, te wassen of te spoelen.” Volgens Korneel Rabaey kunnen we beter uitkijken naar lokale bronnen zoals afval- en regenwater. “We kunnen regenwater perfect filteren tot drinkwater. Je kan ook afvalwater zoals douchewater zuiveren tot drinkwater. De technologie is er. We kunnen die lokaal inschakelen om water te hergebruiken.” 
 
Maar daarvoor moeten er stimulansen komen meent Rabaey. Een W-peil bijvoorbeeld, in navolging van het E-peil, dat aangeeft hoeveel water een woning of bedrijf opvangt, filtert en hergebruikt. “Natuurlijk zal de technologie in het begin wat duurder zijn, maar denk aan de zonnepanelen. Die waren eerst ook heel duur. Maar ze hebben stilaan hun plaats veroverd op de markt en ze worden steeds goedkoper. Hetzelfde zie ik ook gebeuren met deze technologieën.”
 
Capture heeft al verschillende mobiele zuiveringsinstallaties ontwikkeld die door bedrijven kunnen gebruikt worden. Ze kunnen dan van regen-grond-of afvalwater proceswater maken. "Vaak kunnen ze de ontwikkeling van zo'n installaties niet zelf betalen," stelt Rabaey, "daarvoor dient Capture. Het heeft ook geen zin om op drie plaatsen hetzelfde te maken, dus slaan we de handen beter in elkaar.  We verwachten ook dat de overheid een kader creëert, een gestructureerde financiering zoals die al bestaat in de digitale sector of de biotechnologie."



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer