Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 mei 2019 13:58 

Korte Keten faciliteert ON FARM onderzoek door ILVO


ILVO zet een structurele onderzoekssamenwerking op met een aantal landbouwbedrijven actief in de korte keten. De bedoeling is om het onderzoeksareaal slim uit te breiden naar landbouwmodellen die nog niet in de eigen proefboerderij van ILVO zitten. Het initiatief belichaamt het idee van LIVING LAB, een omgeving waar binnen een bestaande praktijk onderzoek gebeurt.

Voorlopig zijn er 6 boerderijen in Vlaanderen geselecteerd, telkens met een ander profiel, productgamma en businessplan. Marianne Hubeau (ILVO onderzoeker): “In de korte keten vind je erg verschillende formules en bedrijven. De zoektocht naar duurzame meerwaardecreatie en leefbaarheid gebeurt soms met vallen en opstaan. Met dit initiatief hoopt ILVO dat de specifieke onderzoeksnoden sneller gedetecteerd en beantwoord raken, zodat er ook efficiënter nuttige nieuwe kennis openbaar ter beschikking komt.”

Win – win?

De onderzoeksrelatie met ILVO wordt in de samenwerkingsovereenkomst verankerd voor 4 tot 6 jaar. De bedrijven zijn bereid om te fungeren als ‘pilootbedrijf’. Dat betekent dat er in samenspraak doorlichtingen, analyses of co-creatieve experimenten mogelijk worden. Welke precies is nog niet bepaald. Zowel vanuit de onderzoeks- als vanuit de productiekant kunnen er vragen op de agenda komen.

ILVO heeft binnen zijn vele bestaande contacten met korteketenbedrijven gezocht naar de grootst mogelijke diversiteit. “Het gaat van een coöperatief groentebedrijf met zelfpluk over een gangbare melkveehouder met thuisverwerking en een melkrobot tot een fruit(sappen)bedrijf in een oude hoeve dat overschakelt naar bio”, zegt Marianne Hubeau (ILVO).

Het biologische geitenbedrijf Klavertroef is één van de ILVO-KK-onderzoekspartners en verkoopt geitenkazen in een eigen hoevewinkel. “Bij ons begon de samenwerking door onze mest af te zetten op de biologische onderzoeksvelden van ILVO. Intussen hebben we zelf onze interesse aangegeven in verband met de bedrijfseconomische aspecten van voedersamenstelling. En we zijn geïnteresseerd om te werken rond de houdbaarheid van (onze) producten”, legt Peter De Cock uit (Klavertroef).

Als blijkt dat er intensieve extra inspanningen van het bedrijf worden gevraagd, dan zal daar een billijke vergoeding voor mogelijk zijn. “Het wordt geen één-op-één innovatietraject waar de resultaten enkel op het ene bedrijf worden toegepast. Transparante communicatie naar iedereen in de sector is een streefdoel”, besluit Marianne Hubeau (ILVO).



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer