| 
                                
                             | 
                            
                                
                                 
                                 
		
			|  06 nov 2019 | 
			10:14  | 
		 
		
			
				
						
							
									 
							 | 
							
															Het varkensloket
								 
								
							 | 
						 
						
							
								
    
        
            
            
            
                
                    
                        | 
                        
                           
                        
                            
                                
                                    
                                    
                                        
                                            
                                                
                                                
                                                    
                                                        
                                                            | 
                                                             Agenda 
                                                            Piétrainfokkerij in een nieuwe           dimensie 
                                                            4 november - Tielt 
                                                            5 november - Beervelde 
                                                            7 november - Bocholt 
                                                            Meer info 
                                                             | 
                                                         
                                                    
                                                 
                                                 | 
                                             
                                        
                                     
                                     | 
                                    
                                    
                                        
                                            
                                                
                                                
                                                    
                                                        
                                                            | 
                                                               
                                                            14 november 2019 
                                                            Debat 'klimaatslimme voeding' 
                                                            Campus VIVES-Kortrijk 
                                                            Meer info 
                                                             | 
                                                         
                                                    
                                                 
                                                 | 
                                             
                                        
                                     
                                     | 
                                 
                            
                         
                         | 
                     
                
             
            
             | 
         
    
 
  
    
        
            
            
            
                
                    
                        | 
                        
                           
                        
                            
                                
                                    
                                    
                                        
                                            
                                                
                                                
                                                    
                                                        
                                                            | 
                                                             Kiezen voor Belgische Piétrain, Franse Piétrain           of Canadese Duroc? 
                                                             | 
                                                         
                                                    
                                                 
                                                 | 
                                             
                                        
                                     
                                     | 
                                 
                            
                         
                          
                        
                            
                                
                                    
                                    
                                        
                                            
                                                | 
                                                 Vleesvarkens afkomstig van een Canadese Duroc         geven de beste vleeskwaliteit, gevolgd door de stressnegatieve Franse         Piétrain en tenslotte de Belgische Piétrain. Als varkenshouder is het         evenwel het meest rendabel om de Belgische Piétrain als eindbeer te gebruiken.         Bij een andere eindbeerkeuze moet je een meerprijs realiseren om de         hogere voederkost, het lagere karkasrendement en het lagere         vleespercentage te compenseren.    
                                                Lees het artikel. 
                                                 | 
                                             
                                        
                                     
                                     | 
                                    
                                    
                                     | 
                                 
                            
                         
                          
                        
                            
                                
                                    | 
                                     Zout in biggenvoeder: mag het een beetje       meer of minder zijn?  
                                     | 
                                 
                            
                         
                         | 
                     
                
             
            
             | 
         
    
 
  
    
        
            
            
            
                
                    
                        
                        
                            
                                
                                    | 
                                    
                                     | 
                                    
                                    
                                        
                                            
                                                
                                                
                                                    
                                                        
                                                            | 
                                                             Recent onderzoek uit de V.S.           suggereert dat de zoutconcentraties in speenvoeders de eerste weken           na het spenen best worden verhoogd. Ook de voedersamenstelling,           waaronder het eiwitgehalte (hoger in de V.S.) verschilt tussen België           en de V.S.. Geldt de aanpassing van de zoutnormen dus ook voor           Vlaanderen? Uit een ILVO-proef met verschillende zout- en           eiwitgehaltes blijkt dat het niet aangewezen is om de zoutgehaltes           van de huidige speenvoeders op te trekken. Variërende zoutgehaltes           (1,9 tot 3,9 g/kg) in speenvoeder lijken de groeiprestaties niet te           beïnvloeden. Hogere zoutconcentraties gaven slappere mest. Lees het artikel.  
                                                             | 
                                                         
                                                    
                                                 
                                                 | 
                                             
                                        
                                     
                                     | 
                                 
                            
                         
                         | 
                     
                
             
            
             | 
         
    
 
  
    
        
            
            
            
                
                    
                        
                        
                            
                                
                                    | 
                                     (Gestandaardiseerde) karkasgroei per kg       voeder  
                                    Het ontbreken van een uniforme berekening voor de voederconversie       maakt het voor varkenshouders moeilijk om in te schatten of ze goed bezig       zijn. Samen met de sector gingen ILVO en UGent daarom op zoek naar een       uniforme berekeningswijze. Een tool laat je toe om de karkasgroei per kg voeder en       gestandaardiseerde karkasgroei per kg voeder te berekenen. Je vult       hiervoor 6 gegevens in: het gemiddeld opleggewicht van de biggen, het       aantal opgelegde biggen, het aantal afgeleverde varkens, de totale       hoeveelheid voeder verbruikt tijdens de afmestperiode, de afmestduur en       het gemiddeld karkasgewicht (warm of koud).  
                                    Lees ook het artikel. 
                                     | 
                                 
                            
                         
                         | 
                     
                
             
            
             | 
         
    
 
  
    
        
            
            
            
                
                    
                        
                        
                            
                                
                                    | 
                                     Testwerking: voederconversie- en       groeiresultaten online 
                                    Welk eindbeersperma levert de beste biggenkwaliteit,       vleesvarkensgroei, voederconversie en karkaskwaliteit? Via de       onafhankelijke ILVO testwerking kan je de prestaties van geteste       eindberen van diverse genetica (momenteel VPF, RaSE genetics en AWE) met       elkaar vergelijken.  
                                    Lees het artikel. 
                                     | 
                                 
                            
                         
                          
                        
                            
                                
                                    
                                    
                                        
                                            
                                                | 
                                                
                                                   
                                                
                                                    
                                                        
                                                            | 
                                                               
                                                            Gezocht 
                                                            Varkenshouders die groepsopfok van           biggen in de kraamstal willen toepassen 
                                                            Groepsopfok van biggen in de           kraamstal kan een mogelijke oplossing zijn om de stress tijdens de           kritische speenfase te reduceren. Kraamhokken worden hierbij vanaf           een bepaalde leeftijd opengesteld zodat biggen van verschillende           tomen voor spenen kunnen mengen. Onderzoek toonde aan dat groepsopfok           van biggen in de kraamstal de sociale ontwikkeling van de biggen en           de speenovergang verbetert. Dit uit zich in minder agressief gedrag           en bijgevolg minder huidbeschadigingen na spenen waardoor een betere           voederopname de eerste dagen na spenen verwacht wordt.  
                                                              
                                                            Universiteit Gent is op zoek naar           varkenshouders die het concept van groepsopfok in de kraamstal bij           een beperkt aantal tomen (10-tal tomen) willen toepassen, technische           kengetallen willen opvolgen en hun mening en ervaring over dit           concept willen delen. 
                                                            Interesse om deel te nemen of wenst           u meer info?Contacteer Céline Van Kerschaver: celine.vankerschaver@ugent.be           - 09/ 264 90 04 of 0470/ 42 81 18. 
                                                             | 
                                                         
                                                    
                                                 
                                                  
                                                
                                                    
                                                        
                                                            | 
                                                               
                                                            Demoprojecten 
                                                            Technische benchmarking vleesvarkens 
                                                            Via een demonstratieproject kunnen           varkenshouders gedurende 2 jaar gratis de afzet van vleesvarkens           vergelijken met collega’s. Doel van het demoproject is om           varkenshouders inzicht te geven in de werkwijze en criteria die           slachthuizen hanteren om de karkaskwaliteit van vleesvarkens te           bepalen. Dit gebeurt in verschillende stappen: 1) Individueel rapport per vracht te           vergelijken met collega’s (anoniem); 2) periodieke bespreking met           collega’s (in kleine groepjes) en 3) algemene informatie voor de           sector (globale resultaten). 
                                                            Deelnemen?           Klik op de link of stuur een mailtje naar info@vpov.be.  
                                                             | 
                                                         
                                                    
                                                 
                                                  
                                                
                                                 | 
                                             
                                        
                                     
                                     | 
                                 
                            
                         
                         | 
                     
                
             
            
             | 
         
    
 
  
								 
																						
							 | 
						 
				 
			 | 
		 
 
                             | 
                            
                                
                             |