Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 okt 2020 13:27 

Schaarste Bintjes bij oogst 2020


Het is alom bekend dat het areaal van het ras Bintje jaar opjaar kleiner wordt. Toch blijft het ras geliefd bij de zogenaamde 'frituristen' en schilbedrijven. Nu door de lastige weersomstandigheden in België niet gerooid kan worden, rijst de vraag: leidt het beperkte aanbod van Bintje tot een tekort in de schillerij?

Daar waar Bintje 10 à 15 jaar geleden het belangrijkste aardappelras was in België, komt het areaal dit seizoen niet verder dan 10% van het totaal. De kwaliteitsproblemen en gevoeligheid voor doorwas dwong de frietindustrie om te zoeken naar een alternatief, welke werd gevonden in het ras Fontane. Toch heeft Bintje onder de Belgen haar status behouden als een van de beste frietaardappelen ter wereld. Het maakt dat frituristen en schillerijen nog altijd de voorkeur geven aan dit ras.

Aardappeltelers die dit ras telen, nemen daarentegen meer risico. Niet alleen omdat het ras gevoeliger is voor doorwas en kwaliteitsproblemen en gevoeligheid voor droogte, hitte en overvloedige regenval.

Deze week wordt nog veel neerslag verwacht in België, wat inhoudt dat rooien nog steeds niet aan de orde is. Volgens de insiders beginnen boeren en fabrieken inmiddels wat nerveus te worden. Ook met het oog op het feit dat de eindopbrengst van de 14 bemonsterde percelen van Fiwap en Carab niet verder komt dan 40 ton per hectare. De opbrengst is daarmee de op één na laagste van de afgelopen 10 jaar en vergelijkbaar met 2019. Alleen groeiseizoen 2018 scoorde lager.

Het is echter nog te vroeg om te concluderen dat er een tekort van Bintjes gaat ontstaan richting het einde van het seizoen. Doorgaans gaan de aardappelschilbedrijven rond april over op andere fritesrassen, al wordt dit zo lang mogelijk uitgesteld, omdat Bintjes de voorkeur hebben.
In de eerste helft van november komt Fiwap met een voorraadinventarisatie en daaruit moet blijken hoeveel Bintjes er minder zijn ten opzichte van oogst 2019. Pas dan kan een inschatting gemaakt worden of eind april haalbaar is.



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer