Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 okt 2022 15:52 

Droogte: watervoorraad uitbreiden voor volgende zomer


2022 zal de geschiedenis ingaan als opnieuw een jaar met extreme droogte. En dit is na 2017, 2018, 2019 en 2020, al het vijfde ‘droge jaar’ in de afgelopen zes jaar. Deze droge periode vertaalde zich opnieuw in serieuze watertekorten voor de land- en tuinbouwsector. Niet enkel eigen voorraden geraakten snel op, ook langdurige captatieverboden uit de onbevaarbare, en bepaalde bevaarbare waterlopen zorgden voor grote bijkomende watertekorten.

Investeren in een eigen watervoorraad is dan ook belangrijker dan ooit. Het aanleggen van een eigen watervoorraad gaat echter niet van vandaag op morgen. Start daarom vandaag al met de voorbereidingen om tegen volgende zomer gewapend te zijn tegen een mogelijk nieuwe droge periode.

Wat, waar, hoe?

Het is alvast belangrijk om na te denken waar je een nieuwe watervoorraad kan aanleggen. Hou zeker rekening met volgende punten:

  • De voorraad moet uiteraard gevuld geraken. Welk type water je wil opsparen (hemelwater, oppervlaktewater, grondwater) zal mee de keuze van je locatie bepalen. Hou hierbij ook rekening met de waterkwaliteit die je nodig hebt. Deze bronnen hebben een verschillende kwaliteit en kunnen meer of minder geschikt zijn voor een bepaalde toepassing (bv. drinkwater vee ten opzichte van irrigatie);
  • Welke type opslag zal je aanleggen: open waterput, foliebassin of watersilo?
Open waterput

Voor het aanleggen van een open waterput is het belangrijk rekening te houden met de bodemtextuur en de grondwatertafel. Dit kan alvast wat inzicht bieden in het feit of er veel grondwater in de put zal komen en of de waterput het water zal vasthouden. Het wegwerken van de uitgegraven grond is een mogelijke uitdaging bij het aanleggen van een open waterput. 

Info over open put water Afbeelding van een open waterput Foliebassin

Een foliebassin of watersilo heeft dan weer andere randvoorwaarden:

  • Wanneer het bassin of de silo boven het maaiveld uitkomt, moet deze worden aangelegd buiten overstromingsgevoelig gebied;
  • Indien het foliebassin wordt aangelegd met taluds boven het maaiveld, kan (een deel van) het grondverzet hier worden weggewerkt;
  • De folie zorgt ervoor dat al het water wordt vastgehouden en er geen verlies is richting het grondwater;
  • Dergelijke systemen kunnen eenvoudig afgedekt worden. Dit zorgt voor minder verlies voor verdamping en voorkomt of beperkt eventuele algenbloei.
Verschillende afdekmaterialen worden getest op watersilo's Waterbekken_ardo_Inero

Daarnaast kunnen ook volgende tips interessant zijn:

  • De aanleg van een watervoorraad kan ervoor zorgen dat je perceel nabij makkelijker bewerkbaar wordt: bv. door het slim uitwerken van het grondverzet of door het rechttrekken van je percelen. Zo kan je een dubbele winst bekomen.
  • Hou nu al rekening met de teelt op de locatie waar de waterput moet komen. Bij een de vroegere oogst (bv. graangewassen), kan de watervoorraad aangelegd worden onder de beste omstandigheden (droge condities).
Wetgeving en voorwaarden

Een nieuwe watervoorraad kan je niet zomaar aanleggen en dit mag ook niet overal. We lijsten hier enkele belangrijke zaken op.

OMGEVINGSVERGUNNING

Vooreerst is voor de aanleg een omgevingsvergunning nodig. Deze moet een ontwerp en omschrijving bevatten van waar en wat je exact wenst uit te voeren. Hou hierbij rekening dat er enige tijd gaat tussen aanvraag van de omgevingsvergunning en het verlenen van de vergunning of dus het moment dat je kan beginnen graven (enkele maanden). Wil je in het voorjaar graven, dan moet je dit jaar nog een vergunning aanvragen!

Grondverzet is een belangrijk aspect bij het aanleggen van een waterput. De uitgegraven grond moet immers ergens naartoe. Zorg ervoor dat het ophogingsdossier (= waar je de uitgegraven grond wil afzetten) in dezelfde vergunningsaanvraag zit als het graven van de waterput.

OVERSTROMINGSGEVOELIG GEBIED
  • Weet ook dat een ophoging (hoe beperkt ook) niet mag in overstromingsgevoelig gebied.
  • Ook het plaatsen van een foliebassin met taluds zal daar ook niet worden toegestaan (tenzij je het ingenomen overstromingsgebied ergens anders compenseert). Hierbij mag de afstroomrichting van de aanpalende percelen ook niet wijzigen.
GRONDWATERVERGUNNING

Voor het capteren van water uit een open waterput is een grondwatervergunning nodig. Dien dit ook samen in binnen dezelfde omgevingsvergunning als het aanleggen van de waterput:

  1. Bouwluik: aanleg put.
  2. Milieuluik: grondwatercaptatie.

Zo ben je meteen zeker dat je het water uit de put ook zal mogen gebruiken.

BUFFER- EN INFILTRATIERUIMTE

Voor het aanleggen van een foliebassin moet ook voldoende buffer- en infiltratieruimte worden voorzien. De folie wordt immers aanzien als een verhard oppervlakte.

Financiële steun voor investeringen in wateropslag

Weet ook dat er enkele mogelijkheden zijn om bepaalde investeringen in een wateropslag financieel te ondersteunen. Zo zal het vanaf 15 oktober weer mogelijk zijn om in te tekenen op het ‘provinciaal waterputtenreglement’. Via de VLIF Niet-Productieve Investeringslijst (NPI) is ook ondersteuning mogelijk voor een buffer- en spaarbekken met ecologische inrichting of een hemelwateropslag.

Provinciaal Waterputtenreglement van de provincie West-Vlaanderen VLIF Niet-productieve investeringen  


  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer