Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 mei 2023 12:19 

Melkbeloftes: Zuivel past in een duurzaam én gezond dieet


Gezondheid en duurzaamheid zijn twee belangrijke factoren die meespelen wanneer consumenten hun winkelkar volladen. Ook wanneer het gaat over zuivelproducten komen deze thema’s steeds vaker aan bod. Omdat men tegenwoordig overladen wordt door – vaak foutieve – informatie, bracht de zuivelsector zes melkbeloftes samen die kort en bondig informeren over wat kiezen voor ‘zuivel van bij ons’ juist betekent.

Consumenten zijn steeds kritischer bij het maken van keuzes in verband met hun voeding. Bij een fris glas melk komen vandaag vaak tal van vragen kijken: Is dit een duurzaam product? Past dit in een gezond voedingspatroon? Kies ik beter voor alternatieven? Mag ik genieten van melk zonder schuldgevoel?

De Melkbeloftes zijn in het leven geroepen als eenduidige en samenvattende bron aan informatie voor consumenten die graag meer weten over de duurzaamheid en het gezonde karakter van zuivel. Enkele experten geven hun mening.

Belang van het totaalplaatje

Hoewel men er niet omheen kan dat zuivel een zekere impact heeft op het klimaat, is het geen zwart-wit verhaal. Tal van duurzaamheidsinitiatieven in de sector en wetenschappelijke omkadering zijn, hoewel niet altijd zichtbaar voor de consument, van groot belang.

“Bij dat totaalplaatje van de impact van zuivel worden de gezondheidsvoordelen ervan te vaak buiten beschouwing gelaten. Zuivel bevat essentiële voedingsstoffen zoals hoogwaardige eiwitten en calcium, die wij als mens nodig hebben en die alternatieven en andere voedingsmiddelen niet altijd kunnen bieden”, aldus Inge Coene, voedingsdeskundige bij NICE. “Ook zijn de gezondheidseffecten van zuivelproducten in hun geheel anders dan de optelsom van de individuele componenten, zoals het voedselmatrixeffect ons leert. De afzonderlijke componenten hebben een versterkende werking op elkaar en dus een positief effect op de gezondheid”, vult Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder bij BCZ, aan.

“Mensen denken soms dat ze geen glas melk meer mogen drinken, maar melk hoort – terecht – in een gezond en gebalanceerd dieet. Het is voor niets nodig om een schuldgevoel te hebben wanneer je een glas melk drinkt of een potje yoghurt eet. We hoeven ons eetpatroon niet drastisch te beperken, maar ons huidig dieet vervangen door een flexitarisch dieet zou al een grote sprong voorwaarts zijn. Bovendien investeren Vlaamse melkveehouders enorm in de verduurzaming van hun processen om de milieudruk zoveel mogelijk te beperken”, zegt Tessa Avermaete, projectmanager bij SFERE (KUL).

“De zuivelsector doet er inderdaad alles aan om de uitstoot van de broeikasgassen te beperken. De koolstofvoetafdruk van zuivel is de afgelopen 20 jaar met 30% verminderd. De sector is ook gestart met het berekenen van die koolstofvoetafdruk per individuele melkveehouder. Op die manier kan elke melkveehouder zich vergelijken met het algemeen gemiddelde en kan de sector aanbevelingen doen per individueel bedrijf”, besluit Renaat Debergh. 

Meer informatie en duiding bij de melkbeloftes vind je op allesoverzuivel.be.

 


  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer