Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 jan 2020 12:26 

Vogelgriep in Polen


Polen is niet langer vogelgriepvrij. Dat meldde de OIE (wereldorganisatie voor diergezondheid) op 31 december 2019. In Oost-Polen werd een uitbraak van de hoog pathogene Aviaire Influenza (H5N8) vastgesteld. Op 3 januari hebben zich volgens Poolse media al 4 bedrijven gemeld met positief geteste dode vogels.

Het gaat om bedrijven met verschillende vogelsoorten. De besmetting is geconstateerd bij 3 bedrijven met kalkoenen en 1 bedrijf met parelhoenders. Alle bedrijven bevinden zich in het oosten van het land. Er zijn echter geruchten dat de besmetting zich ook richting het westen heeft uitgebreid. Zo zou een bedrijf op 250 kilometer van de Duitse grens zijn besmet. Deze berichten zijn overigens niet bevestigd.
 
De besmetting in Polen hoeft nog niet direct reden tot paniek te zijn. Wel heeft de NVWA verplicht gesteld dat alle vervoermiddelen voor gevogelte (onder andere pluimvee) en broedeieren die terugkomen uit Polen zich onmiddellijk na binnenkomst in Nederland bij een erkende of geregistreerde reinigings- en ontsmettingsplaats voor pluimveetransportmiddelen moeten melden voor een tweede reiniging en ontsmetting. Dit is van belang om het risico op insleep of versleping van de ziekte te minimaliseren.
 
Afgelopen december kwam er een melding vanuit het Verenigd Koninkrijk dat zich een uitbraak van laag pathogene Aviaire Influenza (LPAI, H5N3) op een commercieel pluimveebedrijf had voorgedaan. Daar is het echter bij 1 besmetting gebleven. In Nederland wordt er jaarlijks op een aantal bedrijven vogelgriep aangetroffen, maar van een uitbraak is sinds 2016-2017 geen sprake meer geweest. Na een relatief ‘rustige’ periode omtrent vogelgriepuitbraken is dit dan ook een koude douche voor de pluimveesector. Een vogelgriepuitbraak heeft desastreuse gevolgen voor een pluimveebedrijf en boezemt menig pluimveehouder angst in.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer