Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 feb 2021 07:16 

Verzamelaanvraag 2021 staat klaar op het e-loket


Vanaf vrijdag 19 februari kunnen land- en tuinbouwers hun verzamelaanvraag via het e-loket indienen. Zij hebben hiervoor de tijd tot en met vrijdag 30 april. De belangrijkste wijzigingen zijn er dit jaar voor de brede weersverzekering en de aangifte van stallen en andere gebouwen. Deze en andere nieuwigheden zijn naar goede gewoonte ook te vinden in de fiche ‘Nieuw in verzamelaanvraag 2021’ op de website.

Voorbereidingsformulier op 18 februari op de bus

Het voorbereidingsformulier voor de verzamelaanvraag 2021 zal op donderdag 18 februari verstuurd worden. Ook de verzamelaanvraag 2021 staat klaar op het e-loket (www.landbouwvlaanderen.be) voor land- of tuinbouwers met percelen of bedrijfsexploitaties in het Vlaamse Gewest of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De uiterste datum voor het indienen van de verzamelaanvraag is opnieuw 30 april. Deze dag valt in 2021 op een vrijdag.

Begeleiding bij gebruik van het e-loket, tijdens de kantooruren

Nuttige informatie voor het invullen van de verzamelaanvraag staat onder de ‘help’-knop van het e-loket. Er is ook een link naar een aantal zogenaamde ‘tutorialfilmpjes’, te vinden op het Youtubekanaal van het Departement Landbouw en Visserij. Daarin wordt bijvoorbeeld getoond hoe u percelen kan intekenen of perceelsgegevens kan aanvullen.

Voor bijkomende vragen of eventuele problemen kunnen landbouwers ook nog altijd bellen naar de infolijn van het e-loket. Op de contactpagina van het e-loket staan per provincie het telefoonnummer en de openingsuren.

Heeft de landbouwer zelf geen computer of internet? Dan neemt de landbouwer best contact op met de buitendienst om te horen wat de mogelijkheden voor indienen van de verzamelaanvraag zijn.

Nieuw in 2021

Op de website www.vlaanderen.be/landbouw/verzamelaanvraag staat de fiche ‘Nieuw in verzamelaanvraag 2021’ (Algemene voorwaarden > Nieuwigheden, veelgemaakte fouten en tips). Het Departement Landbouw en Visserij wil in dit persbericht al de aandacht vestigen op enkele belangrijke veranderingen.

·        Subsidie brede weersverzekering vereenvoudigde aangifte met uiterste datum 30 april

De aanvraag voor de subsidie brede weersverzekering via de verzamelaanvraag is vereenvoudigd. Er moeten geen percelen meer aangeduid worden. De landbouwer moet wel uiterlijk 30 april de subsidie aanvragen door de naam van de verzekeraar op te geven bij wie hij een erkende brede weersverzekering afgesloten heeft of van plan is af te sluiten. De opgegeven naam van de verzekeraar op 30 april is vanaf campagne 2021 bindend voor de subsidie.

Daarnaast heeft er zich voor 2021 een nieuwe verzekeraar aangemeld.

Meer info hierover is te vinden op de webpagina www.vlaanderen.be/landbouw/bredeweersverzekering .

·        Verfijnde aangifte van stallen en gebouwen

De afgelopen jaren bleek ook de noodzaak aan verfijnde en correcte informatie over stallen en gebouwen.

De codes ‘1 – hoofdgebouwen’ en ‘2 – andere stallen en gebouwen’ uit de verzamelaanvraag 2020 vallen daardoor weg. De gebouwentiteiten die hiermee overlappen, worden als apart perceel voorgedrukt met de code ‘13 – niet nader omschreven gebouw’ in de kolom hoofdteelt. De intekening van het gebouw in de Basiskaart Vlaanderen (het vroegere Grootschalig Referentie Bestand) wordt hiervoor als basis genomen.

De code ‘13’ moet bij de aangifte van de verzamelaanvraag vervangen worden door een nieuwe code, afhankelijk van het type gebouw. Stallen worden bij voorbeeld code ‘11’, loodsen voor machines of opslag worden code ‘12’.

Op de website www.vlaanderen.be/landbouw/verzamelaanvraag kunnen hierover meer details geraadpleegd worden in de fiche ‘extra info over teeltcodes’ onder de tab ‘perceelsaangifte’.



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer