Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 feb 2021 11:55 

Temperatuurshift zet grasgroei in gang


Vorige week hinkte de temperatuursom nog achter op de voorgaande jaren. Een ongeziene temperatuurshift maakt dat we vermoedelijk eind van deze week de kaap van 250 bereiken. De eerste kunstmestgift geef je best vanaf een temperatuursom 250 à 300. De afgelopen 5 jaar werd deze grens bereikt tussen 9/2 en 9/3. Als we het weerstation van Retie als voorbeeld nemen dan steeg vorige week de Tsom van 143,8 naar 207 op 21/2.Met de voorspelde temperaturen halen we eind van de week dus zeker de 250.  Via de medewerking van LCV partners en diverse amateur weersstations berekenden we de huidige (21/2) Tsom voor verschillende locaties in Vlaanderen:

Laten je bodemcondities het toe om  kunstmest strooien, geef dan zeker de kunstmestgift voor je eerste snede in 2 fracties.  Voor een goed eiwitgehalte in je gras geef je dan best je tweede fractie zo’n 3 weken voor het maaien. 
Geldt dit ook voor drijfmest? Neen, zoals de wetgeving het zegt mag die - als de bodemomstandigheid het toelaat- vanaf 16/2 toedienen.  De stikstof die voor een groot deel in organische vorm zit moet eerst nog mineraliseren.  Ervaring leert dat vroeg geinjecteerde weides altijd voor staan op later bemeste graslanden.  Toch zal de praktijk uitwijzen dat op heel wat percelen beter nog gewacht wordt. Veel gronden liggen er nog te nat (zelf met plasvorming) bij en ondanks dat moderne machines uitgerust zijn om de bodem te sparen en insporing niet direct zichtbaar is, wordt de bodem wel degelijk te sterk verdicht - zeker op jonge graslanden.  

gegevens T som afkomstig van: Inagro, Proefhoeve Bottelare, weerstation Kaiserville, WOW-BE Weerstation Bram Langdorp, VTI Poperinge, weerstation Ransberg, KMI/Hooibeekhoeve, WOW-BE Sint-Niklaas, PIBO Tongeren, weerstation Spanjaers Zoersel  Nieuwsflash
 
Droogte(stress) volgens de wetenschappers: de plant tweet hoe ze zich voeltLees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag 2021 Lees meer
 
 
B3W aanwezig op het terrein Lees meer
 
 
De toekomst van onze landbouw : jong, duurzaam en innovatief Lees meer
 
 
Een duurzaamheidspremie voor een duurzaam inkomen in een duurzame vleesveehouderij Lees meer
 
 
Corona nog niet voelbaar in verkoop landbouwmachinesLees meer
 
 
Advies Brede Weersverzekering 2021 en vlasverzekering op maatLees meer
 
 
Plannen voor een maļsdoolhof? Lees meer
 
 
KB betreffende natuurlijk mineraal water en bronwaterLees meer