Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 okt 2022 12:16 

Vogelgriep kippenbedrijf Minderhout: 30.000 dieren geruimd


Bij een commercieel pluimveebedrijf in Minderhout is vogelgriep vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn het pluimvee en de vogels die aanwezig waren in het bedrijf zondag geruimd. Het gaat echter om een gebied met een hoge pluimveedichtheid. In meer dan 50 bedrijven in de regio worden daarom strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd.

 

De uitbraak werd vastgesteld in een vermeerderingsbedrijf. De eieren die de hennen er leggen, zijn dus niet bestemd voor consumptie, maar worden uitgebroed. In totaal waren er wel 30.000 dieren aanwezig in het bedrijf. Hoogstwaarschijnlijk werd de besmetting veroorzaakt door wilde vogels. Alle dieren werden inmiddels geruimd. Daarnaast werd er ook een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld rond de haard. In de zones — die deels op Nederlands grondgebied liggen — worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. “Het gaat om een gebied met een hoge pluimveedichtheid”, zo zegt Landsbond Pluimvee. “Er liggen vijf bedrijven met pluimvee in de 3 km-zone en een vijftigtal in de 10 km-zone, net als één broeierij. De derogaties voor slachtkippen en broedeieren in de zones gaan in op vrijdag 28 oktober.”

    Op dit kaartje is te zien welke gebieden rond het pluimveebedrijf maatregelen moeten nemen om de vogelgriep te bestrijden. Op dit kaartje is te zien welke gebieden rond het pluimveebedrijf maatregelen moeten nemen om de vogelgriep te bestrijden. © RV

Het Voedselagentschap FAVV benadrukt ondertussen dat het belangrijk is dat de meest strikte toepassing van de bioveiligheidsmaatregelen worden opgevolgd. “Het beheer, de bevoorrading en de afvoer op bedrijfssites vormen daarbij de zwakste schakel”, aldus FAVV. “De toegang tot een stal kan enkel voor de pluimveehouder en zijn werknemers en enkel via een sas dat effectief en in alle omstandigheden gebruikt wordt. Gezien de omstandigheden en de vaststellingen van de afgelopen weken doet elke pluimveehouder er goed aan om de situatie op zijn bedrijf grondig te evalueren en waar nodig de maatregelen, in het bijzonder wat betreft het personeel en de toegang, aan te scherpen.”

Maatregelen

Maar wat doe je als je in de omgeving woont en thuis vogels houdt? Alle particuliere houders die in de 3 km-zone wonen moeten binnen de 48 uren de inventarisatie van hun dieren overmaken. Dat kan door het webformulier in te vullen of door het document te downloaden, in te vullen en door te mailen naar milieu@hoogstraten.be of af te geven bij het onthaal van het stadhuis. Ook moet je als particulier je (hobby)pluimvee en vogels (uitgezonderd loopvogels) afschermen om contact met wilde vogels te vermijden. Ook hun voeding en water mag in geen geval in contact komen met wilde dieren. Verplaatsingen en verzamelingen van (hobby)pluimvee, vogels en broedeieren binnen de beschermingszone zijn verboden. Je kan alle maatregelen nalezen op de website van stad Hoogstraten.

 


  Nieuwsflash
 
De groei van biologische landbouw hapert in 2023 Lees meer
 
 
Inzaaidatum vanggewassen: groenten+uien tot 15/10, mais+late aardappelen 31/10Lees meer
 
 
Grondwaterpeil blijft hoger dan normaal, debieten normaliserenLees meer
 
 
Groen licht voor 25 projecten VLIF innovatieLees meer
 
 
Bent u mestverwerkingsplichtig? Kijk uw certificatenrekening na voor 30/9Lees meer
 
 
Publiek grondbezit in Vlaanderen en Brussel voor het eerst in kaartLees meer
 
 
Produceer kwaliteitsvolle wijn Lees meer
 
 
Gemiddelde prijs per hectare van een Vlaamse landbouwgrond in de lift: +2,8% Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Erkenning hevige regenval 11 en 12 mei 2023 en 12 september 2023 als rampLees meer
 
 
Demo cijferwebsite Agentschap Landbouw en ZeevisserijLees meer
 
 
Graanvergaderingen najaar 2024 Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer
 
 
Lunchwebinar op 10 september over de wijzigingen van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)Lees meer
 
 
Hoe kijken landbouwers naar de uitdagingen van de toekomst? Lees meer