Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 okt 2022 12:16 

Vogelgriep kippenbedrijf Minderhout: 30.000 dieren geruimd


Bij een commercieel pluimveebedrijf in Minderhout is vogelgriep vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn het pluimvee en de vogels die aanwezig waren in het bedrijf zondag geruimd. Het gaat echter om een gebied met een hoge pluimveedichtheid. In meer dan 50 bedrijven in de regio worden daarom strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd.

 

De uitbraak werd vastgesteld in een vermeerderingsbedrijf. De eieren die de hennen er leggen, zijn dus niet bestemd voor consumptie, maar worden uitgebroed. In totaal waren er wel 30.000 dieren aanwezig in het bedrijf. Hoogstwaarschijnlijk werd de besmetting veroorzaakt door wilde vogels. Alle dieren werden inmiddels geruimd. Daarnaast werd er ook een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld rond de haard. In de zones — die deels op Nederlands grondgebied liggen — worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. “Het gaat om een gebied met een hoge pluimveedichtheid”, zo zegt Landsbond Pluimvee. “Er liggen vijf bedrijven met pluimvee in de 3 km-zone en een vijftigtal in de 10 km-zone, net als één broeierij. De derogaties voor slachtkippen en broedeieren in de zones gaan in op vrijdag 28 oktober.”

    Op dit kaartje is te zien welke gebieden rond het pluimveebedrijf maatregelen moeten nemen om de vogelgriep te bestrijden. Op dit kaartje is te zien welke gebieden rond het pluimveebedrijf maatregelen moeten nemen om de vogelgriep te bestrijden. © RV

Het Voedselagentschap FAVV benadrukt ondertussen dat het belangrijk is dat de meest strikte toepassing van de bioveiligheidsmaatregelen worden opgevolgd. “Het beheer, de bevoorrading en de afvoer op bedrijfssites vormen daarbij de zwakste schakel”, aldus FAVV. “De toegang tot een stal kan enkel voor de pluimveehouder en zijn werknemers en enkel via een sas dat effectief en in alle omstandigheden gebruikt wordt. Gezien de omstandigheden en de vaststellingen van de afgelopen weken doet elke pluimveehouder er goed aan om de situatie op zijn bedrijf grondig te evalueren en waar nodig de maatregelen, in het bijzonder wat betreft het personeel en de toegang, aan te scherpen.”

Maatregelen

Maar wat doe je als je in de omgeving woont en thuis vogels houdt? Alle particuliere houders die in de 3 km-zone wonen moeten binnen de 48 uren de inventarisatie van hun dieren overmaken. Dat kan door het webformulier in te vullen of door het document te downloaden, in te vullen en door te mailen naar milieu@hoogstraten.be of af te geven bij het onthaal van het stadhuis. Ook moet je als particulier je (hobby)pluimvee en vogels (uitgezonderd loopvogels) afschermen om contact met wilde vogels te vermijden. Ook hun voeding en water mag in geen geval in contact komen met wilde dieren. Verplaatsingen en verzamelingen van (hobby)pluimvee, vogels en broedeieren binnen de beschermingszone zijn verboden. Je kan alle maatregelen nalezen op de website van stad Hoogstraten.

 


  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer