Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 jan 2023 11:23 

De landbouw is een deel van de oplossing voor de klimaatcrisis


De Belgische landbouwsector zit in een spagaat. Met 20 tot 25% van de broeikasgasemissie is ze gedeeltelijk mee verantwoordelijk voor de klimaatcrisis, maar ze heeft ook te lijden onder de extremere weersomstandigheden. Toch is ze ook deel van de oplossing, die met agro-ecologie in een stroomversnelling komt dankzij ‘Farming for Climate’, een vzw die landbouwers begeleidt bij de overgang naar een intelligente landbouwmethode. Daarvoor kan het rekenen op de steun van BNP Paribas Fortis.

“Na de eerste klimaatmarsen van jongeren in 2018 vroegen we ons af hoe wij op ons niveau een actieve rol konden spelen, hoe we lokaal kunnen bijdragen aan de strijd tegen de opwarming van de aarde, het verlies aan biodiversiteit en de gevolgen daarvan”, vertelt Christophe Adant, een van de initiatiefnemers van ‘Farming for Climate’. De vzw is opgericht door een tiental ouders, actief in het bedrijfsleven. Hun ambitie? Meer middelen bieden aan landbouwers om hun overgang aan agro-ecologie te stimuleren en te versnellen.

Deel van de oplossing
Door agro-ecologie, een intelligente landbouwmethode, te bevorderen hopen ze impact teweeg te brengen. “De landbouw heeft te lijden onder de klimaatcrisis, maar is er ook gedeeltelijk mee verantwoordelijk voor. De sector neemt 20 tot 25% van de broeikasgasemissie voor haar rekening, maar wordt ook uitgedaagd door bodemuitdroging, overstromingen …,” zegt Adant. “Maar er is ook goed nieuws. De landbouwsector maakt ook deel uit van de oplossing, met agro-ecologie. Die intelligente landbouwmethode draagt zorg voor zowel mens als natuur. Zo kunnen we onder meer bijna 3 ton CO2 per hectare per jaar opvangen of vermijden. Maar het is ook goed voor het herstel van de biodiversiteit, het behoud van de bodemkwaliteit, het waterbeheer, de productie van gezond en lokaal voedsel … Daarom willen we boeren ondersteunen die bereid zijn om mee te gaan in die agro-ecologische overgang.”

Concrete, lokale impact
Concreet nodigt ‘Farming for Climate’ bedrijven uit om overgangsprojecten van Belgische landbouwbedrijven financieel te steunen. Adant: “Die steun neemt de vorm aan van gespecialiseerd advies, maar ook van investeringen in materiaal, bomen, zaden … Tot slot brengen we de boeren samen die hetzelfde traject doormaken, om hen te inspireren, samen te laten werken en vooral de angst voor het onbekende en de verandering weg te nemen.” Voor de sponsorende bedrijven is dat een sleutel-op-de-deur-engagement, met een concrete, onmiddellijke en lokale impact. “Bomen planten aan de andere kant van de wereld is goed, maar onze bodem, onze heggen en onze boomgaarden hebben ook de steun van onze bedrijven nodig.”

300.000 ton CO2 besparen
Die boodschap werd gehoord door BNP Paribas Fortis. De bank financierde al het transformatieproces van een tiental Belgische boerderijen, goed voor ongeveer 500 hectaren en zorgde zo voor samenwerking tussen landbouwers en bedrijven. Die slimme financiering is gebaseerd op een specifiek bankproduct, waarvan de bank een deel van de winst afstaat. “Dat zorgt voor initiatieven waarbij iedereen wint”, vertelt Adant enthousiast. “Een Waalse brouwer heeft zo de landbouwproductie van een ondersteunende boerderij in zijn waardeketen opgenomen, om een 100% lokaal bier te produceren dat koolstof opvangt.” De cirkel is rond, maar ‘Farming for Climate’ is niet van plan het daarbij te laten. De beweging zet zich in voor verschillende regionale en Europese ‘groene’ plannen. “Tegen 2030 willen we 1.000 landbouwbedrijven helpen met hun transitie. Zo kunnen we 300.000 ton CO2 opvangen en besparen.”

 


  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer