Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 mei 2017 10:26 

Gebruik van champost resulteert regelmatig tot champignons in stadsplantsoenen


In een wijk in Heerhugowaard (Nl) komen al enige weken massa's champignons tevoorschijn. Oorzaak is de champignoncompost die als bodemverbeteraar in de plantsoenen werd toegepast. De compost werd betrokken uit de champignonteelt en bleek nog vol te zitten met levend mycelium waaruit de champignons tevoorschijn komen.

 Het komt vaker voor dat champignons worden aangetroffen in plantsoenen, met name in grote steden. Het toenemend gebruik van champost als grondverbeteraar in perken en plantsoenen in de steden speelt hierbij een rol.

Voor de teelt van champignons wordt compost als voedingsbodem gebruikt. De compost wordt samengesteld uit paardenmest, kippenmest, stro en gips. Enige variatie in de samenstelling komt voor en is onder andere afhankelijk van de beschikbaarheid en de prijs van de componenten. De compost wordt in de kweekbakken uitgespreid. Deze laag wordt vervolgens afgedekt met een laag die bestaat uit circa 80% veen. Om de zuurgraad op peil te brengen wordt schuimaarde of mergel toegevoegd. Deze deklaag dient tevens als waterbuffer tijdens de teelt.

Na het enten van het broedsel vindt de eigenlijke kweek plaats die circa 6 maanden kan duren. Als de productie van champignons terug loopt en het niet meer loont om op de oude compost door te kweken is deze onbruikbaar geworden. De oude compost ondergaat nu een warmtebehandeling, waarbij deze 8 uur op 65 graden Celsius wordt gehouden. Deze operatie op het eind van de teelt is voor de champignonteler van groot belang om de verspreiding van ziektes over het bedrijf tegen te gaan. Na deze behandeling wordt de compost onder de naam 'champost' verhandeld. Behalve een hoog gehalte aan organische stof bevat champost veel kalk. Beide componenten zijn niet alleen goed voor veel planten en struiken van plantsoenen, maar ook voor een aantal 'wilde' paddenstoelensoorten.

Het massale verschijnen van de champignons in de plantsoenen in Heerhugowaard is niet helemaal te verklaren. Waarschijnlijk werd de compost voor de plantsoenen niet of onvoldoende verhit. Dat is voor een goede bemesting van de plantsoenen ook helemaal niet noodzakelijk. Het blijkt dat vaker champignons worden aangetroffen in plantsoenen, met name in grote steden. Vooral van Amsterdam en omgeving, maar ook van steden als Den Haag, Rotterdam, Haarlem en dan vooral in de buitenwijken met veel perken en plantsoenen. Het toenemend gebruik van champignoncompost als grondverbeteraar in perken en plantsoenen in de steden speelt hierbij een rol.

bron: Nature Today



  Nieuwsflash
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer