Het komt vaker voor dat champignons worden aangetroffen in plantsoenen, met name in grote steden. Het toenemend gebruik van champost als grondverbeteraar in perken en plantsoenen in de steden speelt hierbij een rol.
Voor de teelt van champignons wordt compost als voedingsbodem gebruikt. De compost wordt samengesteld uit paardenmest, kippenmest, stro en gips. Enige variatie in de samenstelling komt voor en is onder andere afhankelijk van de beschikbaarheid en de prijs van de componenten. De compost wordt in de kweekbakken uitgespreid. Deze laag wordt vervolgens afgedekt met een laag die bestaat uit circa 80% veen. Om de zuurgraad op peil te brengen wordt schuimaarde of mergel toegevoegd. Deze deklaag dient tevens als waterbuffer tijdens de teelt.
Na het enten van het broedsel vindt de eigenlijke kweek plaats die circa 6 maanden kan duren. Als de productie van champignons terug loopt en het niet meer loont om op de oude compost door te kweken is deze onbruikbaar geworden. De oude compost ondergaat nu een warmtebehandeling, waarbij deze 8 uur op 65 graden Celsius wordt gehouden. Deze operatie op het eind van de teelt is voor de champignonteler van groot belang om de verspreiding van ziektes over het bedrijf tegen te gaan. Na deze behandeling wordt de compost onder de naam 'champost' verhandeld. Behalve een hoog gehalte aan organische stof bevat champost veel kalk. Beide componenten zijn niet alleen goed voor veel planten en struiken van plantsoenen, maar ook voor een aantal 'wilde' paddenstoelensoorten.
Het massale verschijnen van de champignons in de plantsoenen in Heerhugowaard is niet helemaal te verklaren. Waarschijnlijk werd de compost voor de plantsoenen niet of onvoldoende verhit. Dat is voor een goede bemesting van de plantsoenen ook helemaal niet noodzakelijk. Het blijkt dat vaker champignons worden aangetroffen in plantsoenen, met name in grote steden. Vooral van Amsterdam en omgeving, maar ook van steden als Den Haag, Rotterdam, Haarlem en dan vooral in de buitenwijken met veel perken en plantsoenen. Het toenemend gebruik van champignoncompost als grondverbeteraar in perken en plantsoenen in de steden speelt hierbij een rol.
bron: Nature Today