Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 07 aug 2018 18:07 

Uitzonderlijk vroege fruitoogst


De conférenceperen mogen officieel geplukt worden vanaf 16 augustus, jonagoldappels vanaf 11 september. Dat is uitzonderlijk vroeg. “De oogstdatum wisselt de jongste tien jaar sterk”, zegt professor Bart Nicolai, directeur van het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (KULeuven), die net als Dany Bylemans van PC Fruit de oogstdata van de jongste tientallen jaren heeft bekeken.

Vroeger was het leven van een fruitteler eenvoudig. Rond 1 september waren de peren rijp, een maand later de appels. In 1981 werden de conférenceperen bijvoorbeeld nog op 10 september geplukt, in 1984 zelfs pas op 20 september. Dit jaar zitten we aan 16 augustus. Niet eens een record, want ook in 2011 is de perenoogst op die dag gestart.
 
“Je ziet wel dat er sinds 2006 meer schommelingen zijn in de start van de eerste pluk. Dat scheelt soms een maand tussen het ene en het andere jaar”, stelt Nicolai vast. “Nu is het vaak heel vroeg of heel laat.”
 
Nicolai heeft ook de gemiddelde jaartemperatuur bekeken. “Als die 1 graad hoger ligt, dan zijn we een maand vroeger aan het plukken. De klimaatsverandering veroorzaakt meer extreme weersomstandigheden en dat heeft dus duidelijk een effect op de plukdatum. Over 20 à 30 jaar gaan we niet meer hetzelfde fruit telen als nu. We gaan rassen telen die beter gedijen bij hogere temperaturen. Zoals een Pink Lady.”
 
Dany Bylemans, directeur van het Proefcentrum Fruit, is het daarmee eens. “Vroeger moesten we rekening houden met eventuele vorst in november, maar daar hebben we tegenwoordig minder last van”, zegt Bylemans. “Dat betekent dus dat het seizoen langer wordt en dat merken we ook aan de insecten die langer vliegen. Maar een langer seizoen biedt ook meer mogelijkheden. De komende 20 jaar kunnen we rassen aanplanten die tot nu toe niet mogelijk waren. Inderdaad iets als de Pink Lady, maar dan wel liever nieuwe soorten. Want die appel is nu al over zijn hoogtepunt heen.”
 
De peren zijn dit jaar vroeg rijp, maar ze zijn ook kleiner. “Ze zijn ongeveer 55 millimeter dik, terwijl dat anders 60 à 65 millimeter is. Dat betekent dus ook 10 à 20 procent minder kilo’s.”
 
Tenzij een boer erin geslaagd is om zijn bomen wel te besproeien, dan heeft die een geweldige oogst: zoet én dik. “In Nederland hebben de boeren veel grachten en sloten waar ze water uit kunnen halen. De Nederlanders gaan dus wel dikke peren hebben.”
 
Zonnebrand
 

Wat appels betreft, heeft het warme weer nog een andere mogelijk nadeel: zonnebrand. “Net zoals mensen kunnen appels bruine plekken overhouden aan de zon. Dan zijn ze onverkoopbaar. Jammer, want we zouden een topoogst voor appels hebben gehad. We hadden veel bloembotten omdat het vorig jaar heeft gevroren. Maar dat zal nu minder zijn.”



  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer