Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 feb 2019 03:23 

Factory of the Future Awards: voedingsbedrijven evolueren naar fabrieken van de toekomst


Vlaamse voedingsbedrijven evolueren steeds meer naar hoogtechnologische omgevingen die zich aanpassen aan de uitdagingen van de Industrie 4.0. Dat bevestigen vandaag de Factory of the Future Awards, waar dit jaar met Bio Bakkerij De Trog, Lavetan en Colruyt Group Fine Food opnieuw drie bedrijven gelinkt aan de voedingssector in de prijzen vallen. Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, en Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster van de Vlaamse agro-voedingssector, roepen alle voedingsbedrijven op om stap voor stap te investeren in fabrieken van de toekomst.

Investeren in technologie en talenten 
De Vlaamse voedingsindustrie kende de voorbije jaren een opmerkelijk groei dankzij goede resultaten op de exportmarkten. Daardoor kon de sector vorig jaar 1,3 miljard euro investeren in het moderniseren van fabrieken en het uitbreiden van de productiecapaciteiten, maar slaagde er ook in om jobs in eigen land te houden. Voor Fevia Vlaanderen biedt het investeren in fabrieken van de toekomst ook opportuniteiten om technisch geschoolde talenten aan te trekken en te vormen.  
“Onze voedingsbedrijven investeren in een slim, modern en flexibel machinepark waarmee ze zowel heel vernieuwende als meer ambachtelijke kwaliteitsproducten maken. Dat houdt onze bedrijven competitief en bovendien investeren die bedrijven niet alleen in technologie, maar ook in talenten. De mens staat heel centraal in de fabriek van de toekomst. Dat moeten we als sector nog beter uitspelen om meer talenten naar onze sector aan te trekken, bijvoorbeeld met het merk Food At Work”, aldus Geert Vermeersch, voorzitter van Fevia Vlaanderen.
 
Kmo’s ondersteunen voor uitdagingen van Industrie 4.0 
Om de noodzakelijke transformaties naar fabrieken van de toekomst door te voeren vragen heel wat kmo’s bijkomende ondersteuning. Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster van de Vlaamse agro-voedingssector, helpt bedrijven dan ook met raad en daad zegt Jan Vander Stichele, voorzitter van Flanders’ FOOD: “De winnaars van de Factory of the Future Awards tonen dat elk voedingsbedrijf, ook de vele kmo’s, stappen kan zetten om zich aan te passen aan de vereisten van de industrie 4.0. Flanders’ FOOD staat klaar om voedingsbedrijven daarbij te ondersteunen. Zo lanceren we binnenkort Transformers, een reeks studiedagen waarin we focussen op de verschillende transformaties die bedrijven kunnen inzetten om een fabriek van de toekomst te worden.
 
Verschillende facetten van Industrie 4.0 
De drie bedrijven met een link aan de voedingsindustrie die dit jaar een Factory of the Future Award in de wacht sleepten, illustreren elk een apart facet van de uitdaging om een fabriek van de toekomst te worden:
•    Bio Bakkerij De Trog ontvangt de prijs voor de tweede keer en scoorde onder meer met een game die medewerkers spelenderwijs helpt om zich de bedrijfswerking eigen te maken. Een slimme manier om digitalisering in te zetten om veiligheidsvoorschriften, omgaan met machines of interne regels te doen leven in het bedrijf.
•    Lavetan presenteert zich als het laboratorium van de toekomst door in te zetten op geautomatiseerde analyses. Daardoor krijgen voedingsbedrijven snel de juiste informatie om kwalitatief en voedselveilig te kunnen produceren. Daarmee illustreert Lavetan hoe de digitalisering ervoor zorgt dat de strikte grenzen tussen verschillende schakels in de keten vervagen.
•    Colruyt Group Fine Food tenslotte plantte in Halle een hypermoderne fabriek neer voor de productie van charcuterie en vers bereide maaltijden. Slimme productietechnieken en aandacht voor opleiding en welzijn van de werknemerszorgen niet alleen voor meer efficiëntie, maar ook voor een nog betere beheersing van de voedselveiligheid. Dit alles met veel aandacht voor duurzaamheid in de hele keten.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer