Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 feb 2019 03:23 

Factory of the Future Awards: voedingsbedrijven evolueren naar fabrieken van de toekomst


Vlaamse voedingsbedrijven evolueren steeds meer naar hoogtechnologische omgevingen die zich aanpassen aan de uitdagingen van de Industrie 4.0. Dat bevestigen vandaag de Factory of the Future Awards, waar dit jaar met Bio Bakkerij De Trog, Lavetan en Colruyt Group Fine Food opnieuw drie bedrijven gelinkt aan de voedingssector in de prijzen vallen. Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, en Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster van de Vlaamse agro-voedingssector, roepen alle voedingsbedrijven op om stap voor stap te investeren in fabrieken van de toekomst.

Investeren in technologie en talenten 
De Vlaamse voedingsindustrie kende de voorbije jaren een opmerkelijk groei dankzij goede resultaten op de exportmarkten. Daardoor kon de sector vorig jaar 1,3 miljard euro investeren in het moderniseren van fabrieken en het uitbreiden van de productiecapaciteiten, maar slaagde er ook in om jobs in eigen land te houden. Voor Fevia Vlaanderen biedt het investeren in fabrieken van de toekomst ook opportuniteiten om technisch geschoolde talenten aan te trekken en te vormen.  
“Onze voedingsbedrijven investeren in een slim, modern en flexibel machinepark waarmee ze zowel heel vernieuwende als meer ambachtelijke kwaliteitsproducten maken. Dat houdt onze bedrijven competitief en bovendien investeren die bedrijven niet alleen in technologie, maar ook in talenten. De mens staat heel centraal in de fabriek van de toekomst. Dat moeten we als sector nog beter uitspelen om meer talenten naar onze sector aan te trekken, bijvoorbeeld met het merk Food At Work”, aldus Geert Vermeersch, voorzitter van Fevia Vlaanderen.
 
Kmo’s ondersteunen voor uitdagingen van Industrie 4.0 
Om de noodzakelijke transformaties naar fabrieken van de toekomst door te voeren vragen heel wat kmo’s bijkomende ondersteuning. Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster van de Vlaamse agro-voedingssector, helpt bedrijven dan ook met raad en daad zegt Jan Vander Stichele, voorzitter van Flanders’ FOOD: “De winnaars van de Factory of the Future Awards tonen dat elk voedingsbedrijf, ook de vele kmo’s, stappen kan zetten om zich aan te passen aan de vereisten van de industrie 4.0. Flanders’ FOOD staat klaar om voedingsbedrijven daarbij te ondersteunen. Zo lanceren we binnenkort Transformers, een reeks studiedagen waarin we focussen op de verschillende transformaties die bedrijven kunnen inzetten om een fabriek van de toekomst te worden.
 
Verschillende facetten van Industrie 4.0 
De drie bedrijven met een link aan de voedingsindustrie die dit jaar een Factory of the Future Award in de wacht sleepten, illustreren elk een apart facet van de uitdaging om een fabriek van de toekomst te worden:
•    Bio Bakkerij De Trog ontvangt de prijs voor de tweede keer en scoorde onder meer met een game die medewerkers spelenderwijs helpt om zich de bedrijfswerking eigen te maken. Een slimme manier om digitalisering in te zetten om veiligheidsvoorschriften, omgaan met machines of interne regels te doen leven in het bedrijf.
•    Lavetan presenteert zich als het laboratorium van de toekomst door in te zetten op geautomatiseerde analyses. Daardoor krijgen voedingsbedrijven snel de juiste informatie om kwalitatief en voedselveilig te kunnen produceren. Daarmee illustreert Lavetan hoe de digitalisering ervoor zorgt dat de strikte grenzen tussen verschillende schakels in de keten vervagen.
•    Colruyt Group Fine Food tenslotte plantte in Halle een hypermoderne fabriek neer voor de productie van charcuterie en vers bereide maaltijden. Slimme productietechnieken en aandacht voor opleiding en welzijn van de werknemerszorgen niet alleen voor meer efficiëntie, maar ook voor een nog betere beheersing van de voedselveiligheid. Dit alles met veel aandacht voor duurzaamheid in de hele keten.



  Nieuwsflash
 
Karkasindeling geslachte runderen en varkens Lees meer
 
 
Preventie, surveillance en bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnenLees meer
 
 
Wijziging uitvoeringsbesluiten decreet over het integraal waterbeleidLees meer
 
 
Landbouwers slaan waterreserve op Lees meer
 
 
BFA: Europese duurzaamheidsstrategie 2030 voor de diervoedersectorLees meer
 
 
Dirk Van Thielen wordt nieuwe voorzitter van BFALees meer
 
 
Wilde metselbijen zorgen voor bestuiving van fruitLees meer
 
 
Vraag over de crisis in de fruitsector Lees meer
 
 
De gevolgen van de droogte voor de landbouwLees meer
 
 
De Noordzee levert ons water?Lees meer
 
 
2e FAR-behandeling noodzakelijk na 6-8 dagen na de eerste FAR-behandelingen Lees meer
 
 
Subsidies voor beheerovereenkomstenLees meer
 
 
Biogas-E en VCM slaan de handen in elkaar samenwerking Lees meer
 
 
Groen gas maakt de vergroening van de energiemarkt betaalbaar voor iedereen Rudy Hoe ziet de toekoLees meer
 
 
Puur vlees wint aan belangLees meer
 
 
'Afschakelplan’ voor water bij grote droogte Lees meer
 
 
Uitzaai vlas: goed gestart is half gewonnenLees meer
 
 
Het Vlaamse energie- en klimaatplanLees meer
 
 
Vraag om uitleg over de lage grondwaterstanden en infiltratiebonusLees meer
 
 
Parlementaire vraag over het met de landbouwsector gesloten convenant Enterische emissies Lees meer
 
 
Koninklijk besluit inzake de tachograaf en de rij- en rusttijdenLees meer
 
 
VLAM lanceert nieuwe melkcampagne Lees meer
 
 
Appel- en perenteelt erkend als sectoren in crisis Lees meer
 
 
Erosiebestrijdingsmaatregelen onder de randvoorwaarden Lees meer
 
 
Grafische overlapingen in de verzamelaanvraagLees meer
 
 
Greenyard en Carrefour België tekenen een principeakkoord om hun commerciële relatie te versterken Lees meer
 
 
KB betreffende het op de markt aanbieden en het gebruiken van biocidenLees meer