Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 13 mei 2019 14:42 

Klankman Pascal Braeckman is fruitteler voor één dag


Wij, Belgen, hebben best wat om trots op te zijn: ons bier, onze frieten. Én onze boeren, die zich dagelijks uitsloven voor de streekproducten op onze tafel. Klankman Pascal Braeckman (57) ondervindt aan den lijve hoe zwaar én mooi de boerenstiel is, wanneer hij voor een dag fruitteler mag zijn bij Fruit Vanhellemont.

Het voelt een beetje als thuiskomen voor Pascal, zo’n tripje naar de boerenbuiten. Als klankman voor o.a. Tom Waes komt hij natuurlijk overal in België (en daarbuiten), maar als kind bracht hij zijn zomers door op boerderijen, om er net zoals andere jonkies op het platteland bij te klussen. Bij Fruit Vanhellemont moet hij dit keer geen koeien melken of hooi binnenhalen. Gewoon appelen en peren plukken. Al was dat niet zo ‘gewoon’ als hij dacht

“Ik arriveerde op het erf om acht uur ’s ochtends en had nog maar net vader André en zoon Mario ontmoet, of ik mocht al mee appelen gaan plukken”, vertelt Pascal. “En simpel was dat niet. Je moet de appel op een bepaalde manier van de boom ‘losdraaien’, maar soms knapte ik het steeltje eraf. En zo’n appel kan niet meer verkocht worden. Een appel die ik te hardhandig in de mand gooide? Te geblutst om te verkopen. Het taakje vereiste verrassend veel finesse.”

’s Namiddags moest Pascal dan weer snel zijn tijdens het peren sorteren. “Ik moest vliegensvlug alle exemplaren met afwijkingen eruit halen. Stress dat ik had! André en Mario kunnen hun koper alleen maar perfecte peren bezorgen, dus ik wilde geen fout maken waar zij op afgerekend zouden worden. Je moet de hele tijd zó gefocust blijven, ongelofelijk.”

Na het harde werk beloonde Pascal zichzelf in het winkeltje van Fruit Vanhellemont. Daar verkopen André en Mario streekproducten van eigen kweek als extra bron van inkomsten naast de onvoorspelbare fruitoogst. “Mijn buit? Artisanale perenadvocaat. Zo lekker bij een crèmeke. Ik heb altijd al een zwak gehad voor streekproducten. Als ik langs de weg zie dat een boer groenten of fruit verkoopt, spring ik binnen. Dan neem ik tien bloemkolen mee en vries ik die thuis in. Je proef het verschil écht. Het is makkelijk om snel iets bekends mee te grissen uit de supermarkt, maar dat tipt nooit aan een vers, lokaal product.”

En nu Pascal weet hoeveel werk de boeren erin steken, is zijn liefde voor lokaal lekkers nog groter geworden. “Ik kan gerust vrijaf nemen, maar André en Mario kunnen nooit een dag níét aan hun appels denken. En ze zijn van zo veel factoren afhankelijk: het weer, de overheid, de buitenlandse concurrentie. Ook al zetten ze zich elke dag honderd procent in voor hun fruit, soms kunnen ze alleen maar hopen dat die factoren meewerken. En toch werken ze keihard. Dat is pure toewijding. Pure liefde voor het product. Pure passie. Zelf bij André zag ik na al die jaren nog een fonkeling in zijn ogen. Dan denk je weleens na als je thuis in een simpele appel bijt.”

Heb jij ook niks dan lof voor onze hardwerkende Vlaamse boeren en de prachtige streekproducten die ze afleveren? Toon hoe #boerentrots je bent en onderteken het manifest op www.boerentrots.be.



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer