Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 31 mei 2019 17:33 

U zult meer betalen voor dat stukje varkensvlees


De kans dat u (binnenkort) meer betaalt voor de sneetjes salami en hesp op uw boterham, is bijzonder groot. Door een massale uitbraak van varkenspest in China is de prijs van varkensvlees wereldwijd enorm gestegen. De consument voelt het nog niet overal, maar het ziet er niet naar uit dat dit zo zal blijven.

In China moesten recent 200 miljoen varkens afgemaakt worden. Dat is ruim de helft van alle varkens in het Aziatische land. En daarom importeren de Chinezen varkensvlees uit de hele wereld.
 
Door de grote vraag uit China naar varkensvlees, is de prijs globaal enorm gestegen. Vleesverwerkers betaalden begin dit jaar nog 115 euro per 100 kilogram varkensvlees, vandaag is dat zeker 157 euro. En het ziet ernaar uit dat de Chinezen nog massaler varkensvlees uit andere landen zullen importeren, met nog grotere prijsstijgingen.
 
En dat zult u als klant binnenkort meer dan waarschijnlijk ook voelen. Voorlopig zijn het nog de vleesverwerkers die de prijs(stijging) betalen. Grote bedrijven als Ter Beke en Willy Naessens Food zien voorlopig hun winsten sterk dalen. “In onze sector knopen we contracten op lange termijn aan met onze afnemers. De huidige contracten zijn nog afgesloten voor de prijsstijging. We kunnen de prijsstijging voorlopig dus nog niet doorrekenen”, zegt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van FEBEV, de Federatie van het Belgische Vlees.
 
Volgens Isabelle Colbrandt van Lidl moest de klant tot nu inderdaad nog niet extra betalen voor zijn charcuterie of varkensvlees in de supermarkt. “De consument voelde de prijsstijgingen nog niet. We voerden nog geen - of zeker geen grote - prijsstijgingen door.”
 
Lidl is alleszins in overleg met de leveranciers om de prijsstijgingen zo goed als mogelijk op te vangen. Maar tussen de lijnen door hoor je dat ze de bui wel voelen hangen. “Het ziet er niet naar uit dat de historisch hoge prijzen op korte termijn zullen zakken.”
 
Zelfde verhaal is te horen bij Colruyt, waar varkensvlees een kwart van het totale volume vlees representeert. “We merken vandaag dat de aankoopprijzen voor varkensvlees inderdaad zijn gestegen, maar klanten gaan dat nu normaal gezien nog niet merken. Er is nog niet veel bewogen in verkoopprijs”, zegt hun woordvoerder Hanne Poppe. “Maar als de prijzen internationaal stijgen, dan voelen we dat op termijn ook op onze winkelvloer.”
 
Carrefour moest wel al een prijsstijging doorvoeren. Dat zegt hun woordvoerder Siryn Stambouli. “En we zijn volop in overleg met de leveranciers over de toekomst. Maar niemand kan voorspellen hoe het effectief zal lopen. Gelukkig voor de klanten bieden we nog een heel assortiment aan andere soorten vlees aan.”
 
De enigen die voorlopig gelukkig worden van de prijsstijgingen, zijn de varkenshouders zelf. Al is dat voor de Belgische varkenshouders nog relatief, zeggen ze zelf. “We krijgen nu een veel eerlijkere prijs voor onze varkens in vergelijking met eind vorig jaar, toen we onder de productiekosten moesten verkopen. Maar we profiteren nog altijd niet ten volle mee van de internationale prijsstijging”, zegt Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat. “We krijgen nog altijd 5 à 6 cent per kilogram minder dan varkenshouders in de ons omliggende landen. Wie ons vlees koopt, maakt misbruik van het feit dat er in ons land Afrikaanse varkenspest is uitgebroken. Ook al is nog geen enkel boerderijdier getroffen en is die Afrikaanse varkenspest alleen vastgesteld in de meest zuidelijke tip van België. Meer dan onze verliezen van vorig jaar kleiner maken, zit er nog niet in. We worden niet rijk op de kap van de vleesverwerkers en de consument.”



  Nieuwsflash
 
Landbouw en natuur hand in hand in Knokke-HeistLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer