Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 nov 2019 11:03 

Brede weersverzekering: Crelan biedt product Vereinigte Hagel aan onder de naam Secufarm6©


Crelan en de gespecialiseerde verzekeraar Vereinigte Hagel gaan samenwerken om de Vlaamse land- en tuinbouwers de mogelijkheid te bieden een brede weersverzekering af te sluiten.

De bank speelt hiermee in op de gewijzigde regelgeving voor landbouwrampen in het Vlaamse Gewest. De Vlaamse Overheid voorziet immers in een uitdoofscenario voor het rampenfonds en stelt daar een subsidiëring van verzekeringspremies tegenover.
 
Bescherming tegen weersinvloeden
 
Het weer heeft een enorme impact op de oogst. De laatste jaren veroorzaakten extreme weersomstandigheden zoals droogte, hagel en vorst ernstige schade aan heel wat gewassen.
 
In 2017 en 2018 bood Crelan haar landbouwklanten die schade hadden opgelopen door vorst of droogte de mogelijkheid om de kapitaalaflossing van hun investeringskrediet met een jaar op te schorten. Op die manier wou de bank de druk op de liquiditeitspositie van de getroffen bedrijven helpen verlichten.
 
Als het weersfenomeen als landbouwramp wordt erkend, kan de getroffen land- of tuinbouwer ook een aanvraag voor schadeloosstelling indienen bij het rampenfonds.
Maar dat systeem zal in de komende jaren verdwijnen in Vlaanderen. In de plaats komt een subsidiesysteem die het afsluiten van een brede weersverzekering wil promoten.
 
Land- en tuinbouwers in Vlaanderen, die in 2020 een erkende brede weersverzekering afsluiten, kunnen een subsidie ontvangen die 65% van de jaarlijkse verzekeringspremie (exclusief verzekeringstaks) bedraagt.
 
Verruiming van het aanbod
 
Om dit verzekeringsproduct te kunnen aanbieden aan haar Vlaamse landbouwklanten is de bank een samenwerking aangegaan met de gespecialiseerde verzekeraar Vereinigte Hagel.
 
Vereinigte Hagel is een coöperatieve agrarische verzekeraar, opgericht in 1824. Het bedrijf is actief in 10 Europese landen en is marktleider in zowel Nederland als Europa. De experts van de maatschappij zijn zelf actieve land- of tuinbouwers met heel wat praktijkervaring. Een snelle schadeafhandeling staat voor de verzekeraar dan ook centraal.
 
De Crelan-agenten zullen optreden als tussenpersoon en met hun expertise de land- en tuinbouwers begeleiden bij het afsluiten van de verzekering. Bij een schade-aangifte zal Vereinigte Hagel een expert langssturen en het dossier met de land- of tuinbouwer verder afhandelen.
 
Jean-Paul Grégoire, bestuurder-directeur bij Crelan: “Als bank met roots in de land- en tuinbouwsector vinden we het belangrijk dat ons gespecialiseerde financiële aanbod voor de sector wordt aangevuld met de brede weersverzekering. Dit product stelt onze landbouwklanten in staat om hun teelten te beschermen tegen weersinvloeden en meer specifiek biedt het de land- en tuinbouwers in Vlaanderen de mogelijkheid om in te gaan op de gewijzigde regelgeving voor landbouwrampen. We zijn ervan overtuigd dat we met Vereinigte Hagel een ervaren partner hebben die met zijn expertise een meerwaarde zal vormen voor onze Vlaamse landbouwklanten.”
 
Het product zal aangeboden worden onder de naam Secufarm6© en zal vanaf 8 januari beschikbaar zijn voor de Crelan-klanten. Offertes kunnen eerder aangevraagd worden.



  Nieuwsflash
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer