Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 mrt 2020 10:19 

Corona crisis: verse groenten en fruit worden schaarser


Nadat er de vorige weken vooral gaten in het groenten- en fruitrayon geslagen werden door hamsteraars, dreigt dat nu ook te gebeuren door een moeilijke aanvoer uit het buitenland. “Voor sommige soorten wordt het een uitdaging”, zegt Veerle Van der Sypt van beroepsfederatie Fresh Trade Belgium.

“De grootste problemen doen zich momenteel voor met de citrusvruchten uit Spanje omdat dat land zeer hard getroffen is door corona”, zegt Van der Sypt. “Het gaat hem nu om sinaasappelen en citroenen. Maar binnenkort komen daar ook nog de nectarines bij. Het oogsten verloopt zeer moeilijk, net als het verpakken en de transport, omdat mensen uitvallen of veel minder vlot kunnen werken.”

“Dat het in de streek van Murcia al dagenlang regent, doet de zaak natuurlijk ook geen goed”, luidt het nog bij Colruyt. “Citroenen komen bijna uitsluitend van daar en kunnen door het slechte weer momenteel zelfs niet geoogst worden.”

Wat in de rekken raakt van citrusvruchten, zal sowieso duurder zijn. “Onze leveranciers garanderen momenteel nog een aanvoer, maar ik zie dat het bij andere toch stilvalt”, zegt Jurgen De Witte, CEO van fruit- en groentebedrijf A. De Witte. “Maar de prijzen zitten inderdaad al in de lift omdat transport duurder geworden is. Normaal komen de citroenen met een vrachtwagen met twee chauffeurs die afwisselend rijden. Nu is er maar één chauffeur, die regelmatig moet rusten waardoor die langer onderweg is. In vergelijking met vorig jaar liggen de prijzen voor citroenen daarom al twee keer zo hoog.”

Van der Sypt ziet ook problemen met andere vruchten. “Passievruchten, lychees of druiven. Omdat er ter plaatse problemen zijn of omdat het transport ook bemoeilijkt wordt. Normaal komen die mee met passagiersvliegtuigen. Maar die vliegen amper nog. Cargo kan wel, maar moet volledig opnieuw ingepland worden. Bij die soorten die van ver weg komen, kun je de volgende weken daarom ook een wisselend aanbod zien.”

“Soorten die vanuit het zuiden moeten komen, vormen dezer dagen duidelijk een uitdaging”, zegt ook Roel Dekelver van Delhaize. “Maar in principe zullen ze niet wegvallen, alleen zijn ze inderdaad vaak langer onderweg.”

Belgische aanvoer

Over groenten lijken we ons geen zorgen te moeten maken. “Omdat we intussen eind maart zijn”, zegt Jurgen De Witte. “Mocht deze crisis zich twee maanden geleden al afgespeeld hebben, dan hadden we pas een probleem. Want sla, tomaten, paprika’s, komkommer, ... Ze komen in de winter vooral uit Spanje. Nu zijn we lente en trekt die oogst zich hier op gang.”

“De volgende dagen, weken en maanden komt er inderdaad een zeer uitgebreid aanbod aan kraakverse groenten en fruitsoorten op de markt die we uit eigen land halen”, vertelt het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties. “Sla, komkommer, tomaten, noem maar op. Het aspergeseizoen begint ook. En er is de productie van aardbeien. Pluspunt is ook dat die soorten allemaal betaalbaar blijven omdat ze net uit eigen land komen. De voorbije dagen lagen de prijzen zelfs wat aan de lage kant omdat er natuurlijk ook wel een kleinere vraag is door het sluiten van de horeca. Al wordt dat voor een groot stuk goedgemaakt omdat mensen nu massaal thuis moeten koken.”

De BB benadrukt nog dat ze er alles aan doen om de Belgische aanvoer draaiende te houden. “Alleen maken we ons wat zorgen over het lage aantal seizoensarbeiders”, zegt woordvoerster Vanessa Saenen. “Groenten en vruchten zijn er sowieso, maar we moeten ze ook geoogst krijgen. We lijken het dit jaar in de piekperiode met de helft minder mensen te moeten doen omdat die doorgaans uit het buitenland komen, maar hier nog zeer moeilijk raken. Daarom stelden we de politiek voor om eventueel mensen die technisch werkloos zijn in te schakelen met behoud van uitkering en nog een extraatje als bijverdienste.”



  Nieuwsflash
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer