Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 sep 2020 14:59 

Corona crisis heeft voeding duurder gemaakt


Groenten: plus 5 procent. Fruit: plus dik 10 procent. Fruitsap: plus 9 procent. Veel voedingsproducten zijn fors duurder dan een jaar geleden, zo blijkt uit cijfers van de overheid. Omdat ze moeilijker tot bij ons geraken, omdat we andere dingen eten, én omdat we door corona minder op de prijs letten.

Voor fruit betaalde u afgelopen maand ruim 10 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook groenten zijn duurder dan toen. Net als vlees, fruitsap, roomijs, ontbijtgranen: het lijstje is lang, zo blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Hoe komt het dat ons eten zo duur is? Volgens Statbel zelf heeft het weer er veel mee te maken. “Er was een lager aanbod door mindere oogsten door de slechtere weersomstandigheden”, schrijft het in de analyse van de prijzen van augustus. Maar dat is maar een deel van het verhaal. “Dit voorjaar zijn er door de droogte zeker problemen geweest”, zegt Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat. “Maar sinds juli is de neerslag op peil. De oogsten vallen mee. Het is niet dat wij tien procent extra op zak steken.”
Etenswaren fors duurder geworden: omdat ze moeilijker tot bij ons raken, omdat we andere dingen eten én omdat we door corona minder op de prijs letten

Dat ingevoerde fruit raakt door de coronacrisis al lang moeilijker tot hier, en dat heeft zijn effect. Citrusvruchten komen bijvoorbeeld vooral uit Spanje, dat zwaar getroffen is door corona. Het fruit raakt moeilijker geplukt en moeilijker vervoerd. Gevolg: de prijs ligt veertig procent hoger dan gemiddeld. Ook vruchten die met het vliegtuig komen (zoals lychees), geraken hier moeilijker. Vaak worden ze gestockeerd in de laadruimte van passagiersvluchten, maar die werden massaal geschrapt.

Corona treft bijvoorbeeld ook de garnalen. Die geraken niet meer tot bij de pelbedrijven in Marokko, waardoor ze nu ruim 30 procent duurder zijn.

Het vervoer speelt dus een rol, maar verklaart nog niet alles. Waarom zijn zoveel andere voedingsproducten ook duurder? “Het ligt voor een stuk ook aan onszelf”, zegt Gino Van Ossel, professor Retail aan de Vlerick Business School. “We winkelen anders in deze coronatijden. We kopen sowieso meer verse producten: de vraag is dus groter. We willen ook zo snel mogelijk weer uit de supermarkt zijn. Dus pakken we sneller wat we nodig hebben, zonder alle kortingen uit te pluizen. Supermarkten spelen daarop in: de druk om kortingen te geven is lager. Supermarkten als Colruyt, die de promoties volgen van omliggende supermarkten, moeten dan niet volgen. Zo krijg je dus minder lage prijzen.”

Tegenover die gestegen voedselprijzen staan fors gekelderde prijzen van producten die we de afgelopen tijd nauwelijks nog kochten. Vliegtickets werden fors goedkoper (-14,4 procent), blijkt uit de cijfers van Statbel. Ook de prijzen van elektriciteit (-6 procent), aardgas (-15,8 procent) en benzine (-5,8 procent) zijn na de dip door de coronacrisis nog lang niet op hun oude niveau.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer